Jetske Venema kwam uit de kast toen ze 20 jaar was. De Edenaar houdt er niet van om in een bepaald hokje te worden geplaatst.
Jetske Venema kwam uit de kast toen ze 20 jaar was. De Edenaar houdt er niet van om in een bepaald hokje te worden geplaatst. (Foto: )

Jetske Venema: 'Zo opgelucht toen ik uit de kast kwam'

Cultura hield op Coming out day, een coming-in waar bezoekers werden uitgenodigd om hun persoonlijke verhaal te delen. Jetske Venema (23) werkte mee aan de coming-in. Zij kwam uit de kast toen ze 20 jaar was. De Edenaar houdt er niet van om in een bepaald hokje te worden geplaatst.

Door Rick Praamstra

EDE - Het spookte in het hoofd van Jetske. Ze liep door de gangen van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) met allerlei gedachtes over haar eigen identiteit die ze met niemand kon delen. "Ik voelde me heel erg eenzaam. Het was verwarrend: je loopt met iets rond wat zich alleen in jouw hoofd afspeelt. Het is ongrijpbaar; wie ben ik dan, hoe werkt het dan? Je bent erg bezig met hoe mensen zullen reageren. Het was een periode die vooral mentaal zwaar was."

Jetske denkt er niet aan om nog op de CHE uit de kast te komen. Maar als ze voor haar opleiding Communicatie een paper moet maken voor sociaal culturele omgeving en ze kiest voor het thema biseksualiteit, raakt ze met een docent in gesprek over haar gevoelens. Ze komt snel daarna, nu ruim twee jaar geleden, uit de kast.

Het 'uit de kast komen' voelde als een gekke ervaring. "Het heeft iets geforceerd van 'oh ik ga nu vertellen hoe ik in de wereld staat', maar hoe vaak moeten anderen dat doen? De 'kast' was iets wat ik mijn hoofd groter maakte dan nodig was. Ik heb zulke lieve, fantastische ouders die nergens een probleem van maken, toch heb ik er anderhalf jaar over gedaan om de stap te zetten. Binnen de christelijke wereld hoor je wel eens van 'die en die heeft zoveel jaar in de kast' gezeten. Daar heb ik me lang aan gemeten, waardoor ik ook wachtte. Ik voelde me daarna zo opgelucht. Het is veel beter om jezelf te zijn. Ik ben een gezegend persoon."

De student Gender Studies (onderzoekt onder meer hoe privileges verdeeld zijn in de maatschappij) aan de Universiteit van Utrecht ziet zichzelf niet als homoseksuele vrouw, maar als 'queer'. "Dit betekent zoveel als dat ik buiten de norm val. Ik val voornamelijk op vrouwen, maar vind dit direct een problematische uitspraak van mijzelf omdat ik gender, zo ook mijn eigen, als dynamisch en veel complexer ervaar dan de standaard verdeling in man en vrouw. Iemand die buiten of tussen deze uiterste valt kan ook super aantrekkelijk zijn."

In dit interview staat regelmatig 'zij', maar eigenlijk vindt Jetske dat niet gepast. "Het voelt als een hokje waar ik niet in thuishoor, een limiet op wie ik echt ben. Ik ben blij met zowel mijn mannelijke als mijn vrouwelijke kanten."

Jetske roemt 'Coming out day'. "Deze dag draagt bij aan een stukje bewustzijn en solidariteit. In de kast zitten is niet per se slecht; voor sommigen kan het veilig zijn. Maar je mag het vieren als je daar wel aan toe bent. De ervaring maakt je sterker. Om daar aandacht aan te besteden is belangrijk. We blijven vaak hangen bij de negatieve ervaring van de kast maar dat is niet het einde. Uiteindelijk is er die opluchting en zie je hoe tof het is om eerlijk te zijn over jezelf.''

Meer berichten