Carmen van Es en Jan Paul van de Hoef, beiden lid van de kerngroep van Gelukkig Winkelen Ede. (Foto: José van der Burg)
Carmen van Es en Jan Paul van de Hoef, beiden lid van de kerngroep van Gelukkig Winkelen Ede. (Foto: José van der Burg) (Foto: )

Gelukkig Winkelen breidt verder uit

Steeds meer partijen sluiten zich aan bij Gelukkig Winkelen Ede. Deze week sloten zich weer drie nieuwe ondernemers aan bij het project. En ondertussen wordt er ook met de gemeente gesproken over mogelijke samenwerkingen. Wat is de aantrekkingskracht van dit initiatief? Carmen van Es en Jan Paul van de Hoef leggen het graag uit.

Door José van der Burg

Ede - Jan Paul en Carmen zijn beiden lid van de kerngroep van Gelukkig Winkelen Ede. Voor Jan Paul is het als bedrijfsmakelaar belangrijk om mensen te laten zien dat je juist op het gebied van gebouwen veel winst kunt behalen qua energiebesparing. “Gebouwen zijn zo’n beetje de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot. Maar je ziet langzamerhand een verschuiving komen, bijvoorbeeld kantoren vanaf energielabel D die niet meer verhuurd mogen worden straks.” Verhuurders en huurders doen er volgens hem goed aan nu al te gaan kijken naar de duurzaamheid van hun pand. Niet alleen omdat banken hier steeds kritischer naar kijken, maar ook omdat klanten het steeds belangrijker vinden. “Je ziet dat er bij de jeugd echt heel veel veranderd is. Die willen weten waar hun eten vandaan komt en of jij duurzaam bent als bedrijf.”

Samenwerking

Samenwerking is een belangrijke factor. Zo wordt er gekeken naar gezamenlijke projecten met zonnepanelen. Maar ook naar initiatieven om als collectief het afval op te laten halen. Nu is het soms een af- en aanrijden van vrachtwagens. Door daar afspraken over te maken kan niet alleen het aantal vrachtwagens in de winkelstraat omlaag maar ook de kosten voor bijvoorbeeld het scheiden van afval.

Meer op de kaart

Maar duurzaamheid is niet het enige waar het om draait, ook beleving en sociale meerwaarde zijn belangrijk bij Gelukkig Winkelen. Carmen van Es werkt als shopmanager bij de Flying Tiger in Ede. Na 2 jaar krijgt ze nog vaak de vraag of de winkel nieuw is. “Dan zeggen mensen ‘Ja, ik ben al een tijd niet meer in Ede Centrum geweest’. Wat dat betreft mag het centrum wel wat meer op de kaart gezet worden”. Er is al een hoop verbeterd vindt Carmen. En dat komt ook dankzij de gemeente vertelt Jan Paul. “Ze denken echt mee. Ook met dit project. Wethouder Willemien Vreugdenhil ondersteunt het, net als de projectmanager Ede Centrum. En we werken samen met de SBE.”

Trekpleister

Zo werken verschillende partijen op verschillende manier samen om van het centrum weer een echte trekpleister te maken. En dat gaat verder dan alleen gebouwen waar je iets kunt kopen, aldus Carmen. “Als mensen gaan winkelen dan willen ze meer. Meer service. Maar ook meer beleving, ze willen iets meemaken. Anders kunnen ze net zo goed thuis blijven achter de computer.”

Meer berichten