Coördinator Hetty Lameris samen met Carin. Carin maakte jaren geleden zelf gebruik van de Voedselbank en is nu vrijwilliger.
Coördinator Hetty Lameris samen met Carin. Carin maakte jaren geleden zelf gebruik van de Voedselbank en is nu vrijwilliger. (Foto: )

Week van de Voedselbank: 'Ik ben nu tien keer sterker'

Nog geen tien jaar geleden stond Carin wekelijks bij de Voedselbank in de rij om haar voedselpakket in ontvangst te nemen. Nu deelt zij ze elke vrijdag uit aan zo'n tachtig gezinnen in Ede die niet zonder kunnen. Aan De Edese Post vertelt zij haar verhaal. "Dit kan iedereen overkomen."

Door Ester Wormgoor

Ede - Een pak macaroni, een pot saus erbij, "want anders kun je tenslotte geen pasta maken", wasmiddel, appelmoes, een zak gesneden andijvie, een paar paprika's en een zakje snoep, "want dat is lekker voor de kinderen". Vrijdag worden de voedselpakketten opgehaald, vandaag worden ze alvast ingepakt. Carin is één van de vrijwilligers die de pakketten uitreikt. "Veelal aan mensen die het hartstikke moeilijk vinden om hier over de drempel te stappen, die zich schamen omdat het zover heeft moeten komen. Net als ik toen. Ik vond het verschrikkelijk, maar weet nu dat er zomaar iets kan gebeuren waardoor alles ineens anders wordt en je niet anders kunt."

Carin: "Ik had een lieve partner. Als zzp'er was hij altijd aan het werk. Ik werkte in de catering. Na een zware periode, mijn moeder was net overleden, gingen we op wintersport. Er lekker even samen tussenuit, dachten we. Daar boven op die berg, kreeg hij een hartaanval. Hij was dood en ineens was alles anders. We hadden niets geregeld, er was onvoldoende inkomen en ik moest mijn huis uit. Ik kwam in de schuldhulpverlening."

Carin hoort via haar hulpverlener dat zij recht heeft op een voedselpakket. "Daar stond ik dan, in de rij met het bonnetje van mijn kratnummer in de hand. Ik voelde de tranen, maar hield me sterk. Ik werd hartelijk ontvangen en daar was ik zo dankbaar voor." Drie maanden maakte Carin gebruik van de voedselbank, toen kon ze het weer op eigen kracht. "Ik kreeg een baan bij Buitenzorg en kon steeds meer uren maken. Zij hebben mij er echt doorheen getrokken." Omdat Carin zo fijn door de Voedselbank geholpen was, besloot zij zelf vrijwilliger te worden. "Nu zie ik regelmatig mensen in de rij staan, net als ik toen vol schaamte. Ik kan dat zo goed begrijpen. Dan maak ik een praatje, vertel hen mijn verhaal en stel hen gerust. Ik had nooit gedacht dat dit mij zou kunnen overkomen, maar het was wel gebeurd. En hoe erg het ook was, het heeft mij krachtig gemaakt. Ik ben nu tien keer sterker."

De Voedselbank in Ede bestaat sinds 2006. Coördinator Hetty Lameris: "Op het hoogtepunt maakten 220 gezinnen gebruik van de Voedselbank. Dat was in 2015. Nu 80, aanzienlijk minder dus. We zijn er niet zeker van of we alle mensen die voor deze hulp in aanmerking komen bereiken en daarom zijn wij blij met deze extra aandacht tijdens de Week van de Voedselbank. Er zijn vast meer mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken." Op www.voedselbankennederland.nl leest u of u in aanmerking komt.

Meer berichten