Safauddin Safa is sinds tien jaar eigenaar van I-Mobile aan het Maandereind.
Safauddin Safa is sinds tien jaar eigenaar van I-Mobile aan het Maandereind. (Foto: )

Estafette van Ede: Safauddin Safa

In de 'Estafette van Ede' wordt om de week een min of meer bekend gezicht van het Edese centrum geportretteerd. Deze geeft het stokje vervolgens door aan een ander. Deze week is Safauddin Safa aan de beurt.

Door Ester Wormgoor

Naam: Safauddin Safa

Geboren: 4 juli 1977 in Afghanistan.

Woonplaats: Veenendaal. Twintig jaar geleden ben ik vanuit Afghanistan naar Oekraïne gevlucht en daarna naar Nederland gekomen. Ik kom uit een gezin van acht kinderen. Mijn moeder is overleden toen ik vijf jaar was. Mijn drie broers wonen ook in Nederland, mijn vier zussen zijn in Afghanistan gebleven. Zij hebben grote gezinnen en kunnen niet naar Nederland komen. Er is daar nog steeds gevaar. Dankzij het internet kunnen we nu gelukkig wel dagelijks contact hebben.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: Ik ben getrouwd met Shamsia, zij is ook Afghaans. We hebben drie dochters. Onze oudste dochter is 16, de middelste 13 en de jongste is nog klein en wordt in november 2 jaar. In onze cultuur zijn grote gezinnen heel gewoon, in Nederland is drie kinderen goed. Wij spreken thuis Nederlands en Afghaans.

Opleiding: Ik heb in Afghanistan de middelbare school gedaan. In Nederland heb ik alleen taalcursussen gevolgd. Je kunt niet alles in één keer leren. Ik vind het heel belangrijk om de Nederlandse taal goed te kunnen spreken. Als je de taal niet spreekt, kun je hier ook niet werken.

Huidige beroep: Ondernemer, eigenaar van I-Mobile aan het Maandereind. Ik heb deze winkel tien jaar geleden overgenomen. Mijn broer heeft net als ik een winkel met telefoons en accessoires.

Verder actief: Ik lees veel boeken. Het liefst verhalen over de geschiedenis van Afghanistan, maar ook van andere landen. En ik lees Nederlandse boeken om de taal beter te leren.

Sport: Ik sport niet, maar wandel alleen.

Favoriete cd/muziek: Rustige klassieke muziek, bijvoorbeeld Afghaanse, Russische of Indische muziek.

Gelooft in: Dat je vanuit je hart moet leven, dan ben je goed voor andere mensen.

Heeft een hekel aan: Ik ben bang voor oorlog, voor vechten en voor slechte mensen.

Wat ontbreekt er in het centrum? Er zijn veel winkels leeg. Misschien zijn de huren te hoog. Ik wil een vol centrum waar ook grote winkels zijn zoals C&A en de Bijenkorf. Dan komen er meer mensen naar het centrum.

Favoriete vakantiebestemming: Ik werk zeven dagen per week, maar ik zou graag naar India of Cuba gaan. De wereld is zo groot, ik wil overal wel heen. Ik wil alles zien, maar dat gaat nu nog niet.

Favoriete serie: Ik kijk op televisie alleen naar het nieuws.

Lelijkste plekje in Ede: Het Kolensteegje vond ik niet mooi. Ik ben blij dat er nu winkels en restaurants komen met appartementen erboven.

Mooiste plekje in Ede: Ik woon in Veenendaal en ken Ede niet zo goed, maar het plein rondom de Oude Kerk vind ik mooi.

Slecht in: Ik vind lawaai moeilijk. Dat herinnert mij aan de oorlog.

Goed in: Ik ben een goede vader. Dat vinden mijn kinderen tenminste. Ze vinden mij heel aardig, zeggen ze altijd.

Wat zou je nog wel eens willen doen? Ik wil graag een grote zakenman worden, maar wat mijn echte grote wens is, is dat de wereld rustig blijft.

Estafettestokje gaat naar: Jalil Nabizadeh, eigenaar van Roya Bags.

Omdat: Jalil is een aardige en behulpzame man die altijd voor iedereen klaar staat.

Meer berichten