De Zuid-Veluwe wijngaard ligt op de geluidswal, direct langs de snelweg A12 (foto: Jacqueline Imminkhuizen)
De Zuid-Veluwe wijngaard ligt op de geluidswal, direct langs de snelweg A12 (foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: Jacqueline Imminkhuizen )

Wijngaard op bijzondere plek in Ede

Een lekker zonnetje, een helder blauwe lucht en goede wijnen. De bezoekers op de Open Dag van de Zuid-Veluwe wijngaard waanden zich eventjes in Frankrijk. De wijngaard ligt op een bijzondere plek, boven op de parkeergarage van bioscoop Pathé. Vrijdag en zaterdag kregen geïnteresseerden de mogelijkheid een kijkje te nemen.

Door Jacqueline Imminkhuizen

Ede - "Met deze Open Dag willen we mensen uit Ede bekend maken met onze wijnen", vertelt wijngaardenier Willem de Weijer. "De bezoekers kunnen zien hoe de druiven groeien en bloeien. En natuurlijk mogen ze onze wijnen ook proeven. We zitten hier op een bijzondere plek. Boven op de parkeergarage en direct langs de snelweg."

Rietkampen

Het is een drukte van belang en niemand gaat zonder een flesje wijn naar huis. Het mooie weer zal daar vast en zeker een belangrijke rol in spelen. Eigenaar Gerben Kuipers lacht: "Dat mooie weer dwingen wij gewoon af!"

De Weijer: "We hebben in de wijk Rietkampen geflyerd. En we zien dat er veel mensen uit de buurt komen kijken." Maar sommige bezoekers komen ook van verder. Johan van Dam kwam op de fiets vanuit Veenendaal naar de wijngaard. "Ik las in de krant dat er een Open Dag was. Als ik op de snelweg rijd, kom ik er altijd langs, dus ik was er erg benieuwd naar. Ik ben wel een wijnproever, vooral rode wijnen zijn favoriet."

Vroege oogst

Willem de Weijer werkt zo'n 8 maanden fulltime in de wijngaard. "Er wordt veel zorg en aandacht besteed aan elk druifje van de 2100 druivenranken. Het is allemaal handwerk. In de wijngaard groeien drie verschillende druifsoorten, waar drie soorten wijn van worden gemaakt: Cabernet Blanc (wit), Solaris (wit) en Cabernet Cortis (rood)."

De Solaris werd dit jaar als eerste in Gelderland geoogst en was daarmee uitgebreid in het nieuws. Een maand eerder dan gebruikelijk, door de mooie zomerse weken. Om te bepalen wanneer het best kan worden geplukt, meet De Weijer het suikergehalte van de druiven met een speciaal apparaatje. "Als het apparaat ongeveer 90 procent aangeeft, is het tijd om te plukken." vertelt hij. "Het suikergehalte bepaalt het alcoholpercentage in de wijn."

Te koop

De wijnen van de Zuid-Veluwe wijngaard zijn te koop bij Cultura, SMAAK delicatessen in Bennekom en Colombus in Wageningen.

Daarnaast is het mogelijk om te bestellen via de website zuid-veluwewijn.nl

Meer berichten