Foto: Foto:

Column: Levensvragen

Is het leuk om burgemeester te zijn? Die vraag krijg ik regelmatig, vooral van kinderen. Ik denk dan altijd dat ik niet moet zeggen dat het hartstikke leuk is, want dan denken ze dat je niks doet of alleen maar feesten bezoekt en linten knipt. Aan de andere kant zeg ik ook niet dat het soms niet leuk is. Er zijn best wel eens zware en gevoelige zaken, waar je een tijdje over loopt na te denken.

Wat is mijn antwoord dan? Dat is de variatie in het burgemeesterschap. Je bent heel druk, maar soms merk je dat niet eens omdat je zoveel verschillende dingen doet, ook nog eens in veel rollen. Dan ben je voorzitter van de raad, je praat met ministers en dan weer als gewoon mens met andere mensen over levensonderwerpen.

Zo kreeg ik bij een bezoek voor een huwelijksjubileum onverwacht de vraag - schrikt u niet - ' burgemeester, het leven heeft voor mij geen zin meer, ik wil het beëindigen, maar de dokter wil dat niet.' De hele kamer met familie viel stil, ik ook. En iedereen staarde vervolgens mij aan.

Dit is niet mijn taak schoot er door mijn hoofd. Bij een raadsvergadering kan ik een conclusie trekken over een besluit, maar hier.. Geen antwoord geven of je er makkelijk van afmaken kon ook niet, vond ik. Dan is het even niet leuk om burgemeester te zijn.

Mijn reactie was dat het leven altijd zin heeft en dat je wanneer het niet goed gaat moet kijken naar wat je nog wel hebt, zoals in dit geval een echtgenoot en kinderen die veel om je geven. Ik had het gevoel dat het wel overkwam en dacht bij mezelf; dan heb ik toch nog een nuttige rol gehad. Een beetje opgelucht wel stond ik buiten.

Burgemeester René Verhulst

Meer berichten