Mevrouw Pouw vindt het heerlijk dat zij nu zomaar naar buiten kan. Op de foto samen met locatiemanager Patricia Vermeulen.
Mevrouw Pouw vindt het heerlijk dat zij nu zomaar naar buiten kan. Op de foto samen met locatiemanager Patricia Vermeulen. (Foto: )

De Klinkenberg geopend: 'Het voelt alsof we hier op vakantie zijn'

Mevrouw Pouw glundert de hele dag. Geniet ze niet van haar spiksplinternieuwe tweekamerappartement dan zit ze wel lekker buiten in het zonnetje bij de dierenweide. In mei verhuisden de 133 bewoners van Woonzorgcentrum De Klinkenberg naar hun nieuwe thuis aan de Concordiahof. Dinsdag was de officiële opening.

Door Ester Wormgoor

Ede - "Mevrouw Pouw heeft mij al wel drie keer bedankt voor haar nieuwe woning. Dat is helemaal niet nodig natuurlijk, maar het geeft wel aan hoe fijn ze het hier heeft", vertelt Patricia Vermeulen. Patricia is locatiemanager van Woonzorgcentrum De Klinkenberg en neemt een dag voor de officiële opening met plezier tijd om alvast een rondleiding te geven.

Buurtkamers

"Om onze bewoners zoveel mogelijk leefruimte te geven, zijn alle beschikbare vierkante meters naar hen gegaan." Het complex bestaat uit vier gebouwen met 120 tweekamerappartementen en 13 eenkamerappartementen. Per tien appartementen is er een buurtkamer waar de bewoners, als zij daar zin in hebben, samen kunnen komen. "Vanaf het balkon kijk je zo op het binnenplein. Heel leuk als er activiteiten zijn, dan zit je hier eerste rang."

Net als thuis

Vandaag zit er een groepje bewoners samen te breien in de buurtkamer. "Het is hier net als thuis", zegt Patricia. "Er wordt samen een spelletje Mens-erger-je-niet gespeeld, iemand leest de krant en op het fornuis staan de pannen voor het eten te pruttelen. Wij vinden het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven behouden. Geen kant-en-klare maaltijden, maar samen met de bewoners koken wat zij lekker vinden.

Bezoektijden kennen we niet en de afdelingen zijn niet gesloten. We hebben gemerkt dat onze bewoners nu heel makkelijk de tuin in lopen of zelfs een wandelingetje maken naar het centrum en een ijsje gaan eten bij Bernardo's."

Dierenweide

Ook mevrouw Pouw is er blij mee dat ze nu zo makkelijk naar buiten kan. "Ik ben hier komen wonen toen De Klinkenberg tijdelijk op het kazerneterrein gevestigd was. Daar kon ik niet zomaar naar buiten. Het liefst zit ik hier bij de dierenweide, het is hier heerlijk in het zonnetje."

Naast de dierenweide is het beweegpark waar ook speeltoestellen voor kinderen staan.

Patricia: "Leuk voor de kleinkinderen als zij in het weekend bij opa of oma op bezoek komen, maar ook voor de kinderen in de buurt. Ook hier staan geen hekken, want wij willen graag onderdeel zijn van de wijk. Op een natuurlijke manier opgaan in de buurt en dat is gelukt. We zijn nu ruim vier maanden verder. Het is echt fijn dat onze bewoners zo snel gewend zijn. "Het voelt alsof we hier op vakantie zijn", kregen we in het begin nog wel eens te horen. Ze hebben zich hier vanaf dag één thuis gevoeld."

Meer berichten