Vaste gasten Danielle en Ans Bruggeman krijgen een heerlijk kopje koffie geserveerd bij ‘EMjoy De Gulle Gaper’ (foto: José van der Burg)
Vaste gasten Danielle en Ans Bruggeman krijgen een heerlijk kopje koffie geserveerd bij ‘EMjoy De Gulle Gaper’ (foto: José van der Burg) (Foto: )

'We maken er echt een feestje van'

Waar serveren ze de lekkerste koffie van Nederland? Die vraag werd ook dit jaar gesteld door het horecavakblad Misset Horeca. Om tot een antwoord te komen stuurde ze juryleden het hele land door om alle deelnemende zaken te bezoeken. Geen eenvoudige klus maar na ruim 1000 koppen waren ze eruit. Vorige week werd de top 100 bekendgemaakt in Almere. Met op nummer 70, terug van weggeweest, ‘De Gulle Gaper’ uit Ede.

Door José van der Burg

Ede - “Licht, rond en smooth.” Zo omschrijft de jury de koffie bij ‘EMjoy De Gulle Gaper’, zoals het grand café voluit heet. Bij het beoordelen van het zwarte goud komt heel wat kijken. Smaakbalans, mondgevoel, textuur en presentatie tellen allemaal mee. Ook wordt er gekeken naar de vriendelijkheid van de bediening en de sfeer binnen een zaak. Je komt dus niet zomaar in de top 100.

Vers afgebakken soesje

Barista Amanda Verhoeven had de eer om de juryleden te voorzien van koffie, espresso en cappuccino. Ze was een tijdje weg bij ‘De Gulle Gaper’ maar kwam terug om weer meer met koffie te doen. “Wat er zo bijzonder is aan onze koffie? We maken er echt een feestje van. Je krijgt een kop koffie met een heerlijk vers afgebakken soesje, een glaasje water en een extra koffiekaatje met een toefje slagroom.” Amanda en haar collega’s zijn elke dag bezig met de juiste maling om de lekkerste koffie te krijgen. Ook de verhoudingen zijn heel belangrijk volgens chef-kok Marcel van Steenis. “Als je een soep maakt en de verhoudingen kloppen niet dan is de soep ook niet lekker. Dus besteden we daar veel aandacht aan.”

Thuisgevoel

Iets waar ook veel aandacht aan besteedt wordt volgens Marcel is het thuisgevoel dat ze bij ‘De Gulle Gaper’ proberen te creëren. Aan het aantal vaste gasten te zien wat er tijdens het interview zit is dat wel gelukt. Onder hen Danielle en Ans Bruggeman, die regelmatig even langskomen. “Dit is ons uitje, even onder de mensen”, vertelt Danielle. Dat ‘hun’ grand café in de Koffie top 100 staat verbaast Ans niets. “Ze hebben ook gewoon de lekkerste koffie”.

Lat nog hoger

De winnaar van dit jaar zit in Amersfoort. Amanda is zeker van plan daar met haar collega’s binnenkort te gaan kijken. Toch ziet ze de zaak niet als een directe concurrent. “Zij branden bijvoorbeeld ook hun eigen koffie, zijn daar echt op gefocust. Wij draaien ook lunch en op vrijdagavond diner. Het draait bij ons niet om koffie alleen.” Dat ze dit jaar weer in de top 100 staan smaakt naar meer. “Als je het juryrapport leest dan is er alle reden om tevreden te zijn,” aldus Marcel, “maar de uitdaging is nu om de lat nog weer hoger te leggen”. En ook Amanda kijkt alweer vooruit. Ze wil meer trainingen volgen en nog meer focussen op de espresso en de latte art. “In de hoop dat we volgend jaar nog hoger eindigen.”

Meer berichten