Het DNL Theatercollectief verzorgde maandag een interactieve theatervoorstelling voor ouders en opvoeders in het Akoesticum.
Het DNL Theatercollectief verzorgde maandag een interactieve theatervoorstelling voor ouders en opvoeders in het Akoesticum. (Foto: )

'Opvoeden is niet altijd even makkelijk'

De Week van de Opvoeding is maandagavond geopend met een theatervoorstelling in het Akoesticum. Op een komische manier werd het thema van de opvoedweek 'Opvoeden is Samenspel' in beeld gebracht en wisselden ouders hun ervaringen en tips uit.

Door Ester Wormgoor

Ede - Het is half acht in de ochtend. Je baas heeft gevraagd of je een kwartiertje eerder wil komen. Hij wil iets met je bespreken. Je zoon van zeven heeft geen zin om zijn bed uit te komen. Het duurt een eeuwigheid voor hij gewassen en aangekleed aan tafel zit. En dat juist vandaag. Dan is hij zijn bal ook nog kwijt en blijkt er al een week een rapport in zijn tas te zitten dat al lang getekend ingeleverd had moeten worden. Zijn broodtrommel moet worden gevuld en je vertelt hem zoals elke dag dat je de banaan die je in zijn tas doet, meegeeft om opgegeten te worden.

Voor je goed en wel op het schoolplein verschijnt, heb je het gevoel dat je er al een halve werkdag op hebt zitten, maar nee je dag begint pas. Herkenbaar? Voor de groep van zo'n vijftig ouders en grootouders die maandag naar de voorstelling van het DNL Theatercollectief was gekomen wel. Hoe kan het anders? Er worden tips uitgewisseld. Sta een half uur eerder op, eet samen, toon interesse, stel grenzen, geef complimenten en maak van jouw probleem niet zijn probleem.

Publiek

Met de tips uit het publiek wordt de scene opnieuw gespeeld. En zo volgen er meer scenes, herkenbare situaties waar iedere ouder mee te maken krijgt. Beeldschermtijd, hoeveel mag een kind snoepen en hoe zorg ik dat mijn kind met een gezond ontbijt de deur uitgaat. Samen worden er naar oplossingen gezocht en adviezen gegeven om het thuis gezellig te houden. Wethouder Leon Meijer sluit de avond af. "Opvoeden is niet altijd even makkelijk. Wat zou het handig zijn als we thuis zo'n publiek hadden met wie je af en toe eens kon overleggen. Schroom niet om een ander om advies te vragen." De wethouder sluit af met een wijze raad. "Vergeet niet dat wat je erin stopt, er op een dag ook weer uit komt."

Meer berichten