De Spaanse artiest Ele Man voor 'zijn' silo met de hand. Zijn collega is bezig met het perfectioneren van de slangenkop.
De Spaanse artiest Ele Man voor 'zijn' silo met de hand. Zijn collega is bezig met het perfectioneren van de slangenkop. (Foto: )

Hoogtevrees getrotseerd voor kunst

Treinreizigers hebben sinds kort een andere aanblik van Ede als ze de stad inkomen. De grote witte silo's bij de Riedel hebben een metamorfose ondergaan. Spaanse en Nederlandse artiesten van naam en faam gebruikten ze als canvas voor hun immens grote werken.

Door Betty van de Bunt

EDE - Artiest Klaas Lageweg is blij dat hij even op de grond staat. "Ik sta met trillende benen boven, want ik heb hoogtevrees. Maar mijn passie is groter dan mijn angst! En gelukkig zit ik boven stevig vastgeklikt in de hoogwerker." Hij bedient zelf het 4000 kg zware toestel en het is een heel gemanoeuvreer daarboven.

Silowl

De kunstenaar maakt een meer dan levensgrote uil. Het kunstwerk heet 'Silowl'. Een woordspeling van silo, ziel en uil. "Het is een ziel-uil. De uil heeft een observerende blik. Hij staat half in de pixels en is daarmee helemaal van de huidige digitale tijd. Hij ziet met zijn observerende blik voorbijgangers in de trein. Die zijn vaak bezig met hun eigen pixels, hun mobieltje." Het kunstwerk van Klaas is bijna af. "Kicken! Op deze zichtlocatie heb je veel eer van je werk. En ik heb mijn angst overwonnen!"

Symbool van geluk

Spaanse artiest Ele Man vertelt: "Op mijn silo zie je dat een hand de coating van de silo trekt. Er komen lieveheersbeestjes uit. Dat diertje is mijn handelsmerk. Het symboliseert kleur, lente en geluk." De ontwerpen van Ele Man en zijn Spaanse buurman Sfhir zijn dit weekend op de valreep nog aangepast om samen meer een geheel te vormen. Ook bijzonder is dat Sfhir op locatie pas ontdekte dat de slang van zijn ontwerp toevallig visueel bijna overliep in de trap van de silo. Hij paste het ontwerp aan om slang en trap perfect in elkaar over te laten vloeien.

Kleuren Taksi-verpakking

Roy van het kunstenaarsduo Karski & Beyond heeft zijn plek in de hoogwerker even afgestaan aan de wethouder. Hij vertelt. "We gaan voor extreme kleurcontrasten en hebben de kleuren van de Taksi-verpakking gebruikt. Wat je ziet is het beeld van uitgestreken dikke lagen verf." Het is een vrij abstract beeld. Wethouder Hester Veltman heeft het net boven bekeken en stapt enthousiast uit de hoogwerker: "Wat je hier ziet helpt om de gemeente mooier te maken. Hierdoor wordt Ede mogelijk voor andere bedrijven aantrekkelijker om zich hier te vestigen." Ze vindt kunst- en cultuurinitiatieven vanuit mensen heel belangrijk. "Mooi om te zien hoe Astrant dat hier gelukt is."

Eye catcher voor Ede

Ook Riedel-medewerkster Wendy Oosterbeek is present. "Gewelding allemaal! Een veel mooiere uitstraling dan die grauwe silo's. Echt een eye catcher voor de gemeente en voor Riedel!"

Zondagavond tegen zonsondergang staan de Spaanse kunstenaars nog te werken. Iedereen die benieuwd is hoe het kunstwerk geworden is, kan het bewonderen op de Frankeneng. Of even door de ramen van de trein kijken natuurlijk.

Meer berichten