Bennekom, Elterse Hof: Larissa Verhoeff draagt haar gedicht voor: 'Ontmoet de Amberboom'. (Foto: Peter Michielsen)
Bennekom, Elterse Hof: Larissa Verhoeff draagt haar gedicht voor: 'Ontmoet de Amberboom'. (Foto: Peter Michielsen) (Foto: Peter Michielsen)

Eerste optreden van Larissa Verhoeff

Larissa Verhoeff houdt niet van aarzelen. Toen ze, vlak voordat ze werd gekozen tot stadsdichteres van Ede, gevraagd werd voor een optreden in Bennekom, aarzelde ze dan ook geen seconde: "Ja leuk!" Daarna wel voorzichtig gevolgd door: "Alleen als ik gekozen ben natuurlijk." Een dag later is het zover. Ze is gekozen tot stadsdichteres en moet dus haar belofte waar maken. Dat deed ze met verve.

Door Wout Schotsman

Bennekom - Dat is ook wat ze graag doet: Als er ergens een feestelijke gebeurtenis is, de feestvreugde nog groter maken met een vrolijk gedicht. Of als er iets droevigs is, dat (een deel van) de bevolking van Ede raakt, de gevoelens vertalen naar begrip en troost. Maar het kan net zo goed zijn het vertalen van boosheid over hufterigheid die de samenleving kwetst. Ze wil graag daar zijn met haar gedichten waar sprake is van vreugde, verdriet of boosheid, Maar het liefste natuurlijk daar waar vreugde is.

En er zijn veel plaatsen waar vreugde is. In Ede zijn zoveel initiatieven die plezier opleveren. Haar eerste gedicht als stadsdichteres droeg ze voor op de Nationale Burendag. Ze had op die dag op heel wat plaatsen in de gemeente aanwezig kunnen zijn, waar buurten iets organiseerden, samen koffie drinken, een kinderspeeldag op straat, een tuinfeest of wat dan ook. In Bennekom deed de buurt Elterse Hof mee aan de Burendag met koffie en klussen in de buurttuin.

Van die gelegenheid maakte de Stichting Idee in Uitvoering gebruik om daar een van de acht jubileumbanken te plaatsen, rond de amberboom, midden in het plantsoen dat de entree van de Elterse Hof vormt. Dat gaf het buurtfeest extra allure! Zeker omdat Larissa Verhoeff er ook nog bij was. Larissa had zich laten inspireren door de bank en de prachtige amberboom, nu nog vooral groen maar in de komende weken steeds roder kleurend. Haar gedicht begint met: "Als je even wilt ontsnappen / Weg van apps en algoritmes / Kom dan zitten onder de takken / Voor wat rust in je bestaan".

De doelstelling van Idee in Uitvoering is bevordering sociale samenhang, ofwel: maak met elkaar je omgeving leuker, mooier. Ga goed met elkaar om. De buurt Elterse Hof is een voorbeeld van hoe het kan. Samen van een plantsoen een buurttuin maken, regelmatig klusdagen en dan uiteraard samen even zitten en koffie drinken. Dat kan nu op de nieuwe ontmoetingsbank. Dat is, zoals in het gedicht van Larissa wordt gezegd, waar zo'n bank voor is. Zitten onder de takken van de amberboom, weg van alle gedoe, weg van alle gestress, even rust in je bestaan. En als je die rust dan ook nog kunt delen met je gezin, je buren, je vrienden..... "Wat een vrede op zo'n mooie plek!"

Larissa hoopt in de komende drie jaar op heel veel plekken in Ede aanwezig te mogen zijn, gevraagd of vrijwillig aangeboden. Haar volgende optreden is in Cultureel Café Dante, op 25 oktober, in Cultura. In het Cultureel Café is ze een populaire columniste.

Nu zal het publiek ook kennis met haar maken als de stadsdichteres van Ede.

Meer berichten