De laatste vrijdagavond van september staat het centrum van Ede steevast in het teken van de 'Living Statues'. (Foto: Bert Vos)
De laatste vrijdagavond van september staat het centrum van Ede steevast in het teken van de 'Living Statues'. (Foto: Bert Vos) (Foto: Bert Vos)

Jonge statues trotseren Edese kou

Het evenement 'Living Statues by Night' leek dit jaar meer bezoekers dan ooit te trekken. Niet zo gek, aangezien de editie van 2018 voor een deel in het teken stond van de jeugd.

Door Marcel van den Top

EDE - De laatste vrijdagavond van september staat het centrum van Ede steevast in het teken van de 'Living Statues'. Naast de profs, meldden zich voor deze editie ook de jeugd aan.Ter plekke diende de jeugd zich nog aan, met dank aan een workshop. De jonge Bente uit Oss is zo ooit begonnen. Zij gaf naast de Oude Kerk gestalte aan de IJsprinses. Na ongeveer veertig minuten was het tijd om afgelost te worden. "Dat moet ook wel, want het wordt kouder", leggen haar ouders uit, die samen met Bente uit Oss zijn overgekomen." Ze warmt zich nu even op en dan gaat ze over een kwartiertje weer staan." "Het gaat wel goed vanavond", laat de IJsprinses weten. "Maar ik doe dit dan ook wel vaker. Ik oefen thuis niet zo vaak. Misschien ben ik hier wel gewoon goed in."

De jeugd geeft letterlijk gestalte aan uiteenlopende figuren, zoals 'Professor Chemie', 'De Koekebakkers' en de 'Graffiti Artist'. Ook 'Kusje' maakt haar opwachting, In ruil voor een kleine vergoeding krijgen de gulle gevers een zoentje van de deerne. En zo gaat het de hele avond. Een bijdrage gaat gepaard met een interactie van het levende standbeeld.

Maar ook de profs vertonen hun kunsten. 'Keizer Trajanus', 'Sherlock Holmes', 'Steampunk' en 'De Jas', een ware publiekstrekker. 'De Jas' vertoont zijn kunsten zonder hoofd, maar met slechts een Jas: een vernuftig staaltje techniek én dynamiek. In een horeca-aangelegenheid doet ondertussen Trajanus zich, met collega's, te goed aan een kop koffie. Een surreëel beeld en het duurt even voordat de keizer uit zijn rol valt ('heeft u keizerlijke toestemming om hier te zitten?'). Hij wordt geflankeerd door een 'Vrouw Holle'-achtige gestalte en Rose-Anne Salet, ooit nationaal kampioen 'Living Statue'.

"Focus is het toverwoord", gaat Trajanus verder, als hij zijn rol heeft laten vallen. "En er moet ook sprake zijn van een zekere interactie met het publiek. Mimiek en dynamiek zijn belangrijk." Ze maken deel uit van het 'World Living Statues'-festival, dat voor de vijfde keer Ede aandoet. "Stilstaan" is hun vak. Het is hun brood. ''Het blijft een aparte gewaarwording in Ede. Zeker omdat het in het donker is. Dat geeft wel een extra dimensie. Maar het is in het donker wel lastig waar te nemen wat voor publiek er is. Als 'Living Statue' genieten we een bepaalde sociale bescherming. In onze positie zijn we best wel kwetsbaar. Er wordt wel eens een grap uitgehaald. Dat zijn we wel gewend. Een vrolijke danser voor onze neus is niet nieuw. Maar als het te ver gaat, is er in het publiek altijd wel iemand die een corrigerende rol vervult. Dat is wel een bijzonder aspect." Het schminken en aankleden neemt ongeveer anderhalf uur in beslag.

Ook Bente heeft haar pauze achter de rug. Haar betoverende verschijning oogst bewondering. Zelfs van de moderne 'Graffiti Artist', die haar in een moment van bewondering flankeert.

Meer berichten