Raad stemt over onduidelijk plan voor fietstunnel Emmalaan

Een tunnel in de Oude Bennekomseweg als oplossing voor een veilige fietsoversteek Emmalaan lijkt na donderdagavond een stap dichterbij. Maar er is nog veel onduidelijk.

Door Benjamin Terpstra

Ede - Na een oordeelvormende vergadering in de raadzaal zijn de raad, de wethouder en bewoners van de Emmalaan weinig wijzer. ''Wij moeten aan de gang, wij zijn er mee bezig.'' De raad heeft nog zoveel vragen, waar de wethouder niet op kon ingaan. Hoe zit het met de bevoorrading van het Spindopplein, het groen en de voetgangers?

Ook een onderbouwing van de tunnel blijft ontbreken. Wel wordt duidelijk dat wethouder De Pater effectiviteit en rendement, belangrijker vindt dan draagvlak. ''Het was duidelijk dat niet iedereen het eens zou worden.'' Terwijl de raad draagvlak van bewoners van de Emmalaan juist belangrijk. Karin Bijl, PvdA: ''Het gaat niet meer om een veilige oversteek, maar over draagvlak bij de bewoners.'' De wethouder wil eerder gemaakte fouten ook niet goed maken en kiest ervoor om niet terug te gaan met het voorstel naar de werkgroep. ''Het oordeel is aan de raad.''

Wethouder de Pater geeft toe dat het participatietraject niet vlekkeloos is verlopen, maar door de onduidelijke toezeggingen: ''wij zijn ermee bezig'', zal de onvrede bij bewoners niet weggenomen zijn. Ook over de uiteindelijke kosten is nog zoveel onduidelijk. Terwijl naar alternatieve financiering nog niet gekeken is.

De enige onderbouwing van de wethouder is dat er gekeken is naar rendement, het stadsontwerp en wat krijg je voor het geld, de prijs-kwaliteitsverhouding.

Met de magere antwoorden van wethouder De Pater neemt een meerderheid van de raad genoegen en stemt binnenkort over een zeer onduidelijk en omstreden plan. De komst van de fietstunnel is een stap dichterbij gekomen.

Meer berichten