'Verlegen' is de nieuwe single van singer-songwriter Ruben Schaap uit Bennekom. (Foto: Julie van Rooij)
'Verlegen' is de nieuwe single van singer-songwriter Ruben Schaap uit Bennekom. (Foto: Julie van Rooij) ('Verlegen' is de nieuwe single van singer-songwriter Ruben Schaap uit Bennekom. (Foto: Julie van Rooij))

Ruben Schaap: 'Iedereen is wel ergens verlegen over'

'Verlegen' is de nieuwe single van Ruben Schaap (24). De talentvolle singer-songwriter uit Bennekom is bezig met een album en gaat zich richten op Nederlandstalige muziek.

Bennekom - 'Verlegen' is een pakkend nummer dat gelijk in je hoofd blijft zitten. In de bijbehorende videoclip is Schaap met een bos bloemen op weg naar iemand om iets te vertellen. Uiteindelijk is hij toch te verlegen en doet een cassettebandje door de brievenbus. "Iedereen is wel ergens verlegen over", zegt Schaap. "Het is een herkenbaar thema. In mijn omgeving zie ik veel mensen van mijn leeftijd worstelen met allerlei problemen. Het gaat erom dat je niet verlegen hoeft te zijn om wie je bent of wat je doet. Een serieuze boodschap verpakt in een luchtig nummer."

De video is gemaakt in samenwerking met Studio Collector, het bedrijf van twee vrienden. Het is opgenomen op verschillende locaties tussen Arnhem en Utrecht. Het stukje bij het tankstation is opgenomen in Bennekom. "Het is de eerste keer dat ik een video heb gemaakt bij een nummer", vertelt Schaap. "Ik heb ervaring met fotoshoots en heb gewoon goed de aanwijzingen van de filmmakers opgevolgd. We waren in één dag klaar."

Huiskamer concerten

Eerder schreef Schaap Engelstalige nummers. Met het Nederlandstalige 'Verlegen' slaat hij een nieuwe muzikale weg in. Zijn nummers schrijft hij veelal samen met de Zwolse singer-songwriter Karel J. Schepers. "In het Engels klinkt alles goed", lacht Schaap. "Dus het is even wennen om in het Nederlands te schrijven. Maar ik heb al meerdere nummers liggen en ben bezig met een album. Het is fantastisch om in de studio te staan en vervolgens te luisteren naar wat je zelf hebt gemaakt." Verder gaat Schaap een gratis huiskamer concerttour doen. "Ik wil mensen raken met mijn muziek. Het gaat mij meer om waardering dan om bekendheid."

Schaap is geboren en getogen in Bennekom. Hij begon op zesjarige leeftijd met gitaar spelen. Op zijn negende schreef hij zijn eerste liedje en ook tijdens zijn middelbare schooltijd aan het Streek in Ede schreef hij al wat nummers. Vervolgens verhuisde Schaap naar Nijmegen waar hij fysiotherapie studeerde. "Na mijn propedeuse kwam ik pas goed op gang", vertelt hij. "Ik ging meer nummers schrijven en toen begonnen ook de optredens te komen." Inmiddels heeft de Bennekommer vele optredens op zijn naam staan. Van kleine optredens in kroegen tot grote festivals zoals Paaspop. Hij trad op met Alain Clark en was te gast bij de 3FM ochtendshow van Giel Beelen. Schaap trad ook al meermaals op in Ede, onder meer in Cultura. Op 29 september treedt hij op in het Maandereind.

Vorig jaar heeft Schaap zijn studie fysiotherapie afgerond. Na een jaar gewerkt te hebben als fysiotherapeut is hij begonnen met een pre-master Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit: "Muziek is mijn passie, maar ik wil ook studeren. Dat geeft me de vrijheid om alle mogelijkheden open te houden."

Meer berichten