Dit seizoen was het SEC theater voor het eerst in tien jaar zonder eigen vaste plek in het vertrouwde theater op de Parkweg. (Foto: Edwin Nieuwstraten)
Dit seizoen was het SEC theater voor het eerst in tien jaar zonder eigen vaste plek in het vertrouwde theater op de Parkweg. (Foto: Edwin Nieuwstraten) (Foto: Edwin Nieuwstraten)

'SEC' in nieuwe mobiele vorm slaat aan

Dit seizoen was het SEC theater voor het eerst in tien jaar zonder eigen vaste plek in het vertrouwde theater op de Parkweg. De sloop won het uiteindelijk van het historische besef.

Ede - Een nieuw locatie is er niet gekomen. Verschillende mogelijkheden zijn uitgeprobeerd maar uiteindelijk bleek het financieel niet haalbaar voor het SEC theater.

Het SEC theater is daarom gaan werken van uit een nieuw concept. Artistiek leider Arno Setz legt dit uit: “Wij zoeken nu bestaande locaties op en organiseren in samenspraak met hen op die plek een culturele activiteit. Dit concept heeft prachtig uitgepakt afgelopen seizoen. We organiseerden exposities in verzorgingstehuizen, kunstbijeenkomsten en theater- en muziekvoorstellingen in cafés, boekenwinkels, restaurants en de openbare ruimte en plaatsten beeldende kunst op onder andere het industrieterrein en in Ede centrum.

Daarnaast zijn er door deze mobiele insteek vele nieuwe samenwerkingen ontstaan vertelt Setz: “Een kantoor, een oefenruimte, een ontvangstplek, een galerie, een werkplek om te bouwen: dat lieten we allemaal achter ons aan de Parkweg. Door de nieuwe samenwerkingen konden we toch al onze activiteiten een plek geven. Alleen nu verspreid. Zo kunnen we interactieve kunstwerken bouwen in de loods van Waaijenberg Verhuizers, houden we kantoor bij de zorginstelling El arte de la vide en organiseren we kunstzinnige bijeenkomsten in restaurant Buitenzorg. Daarnaast zijn er goede samenwerkingsverbanden met scholen ontstaan. Zo organiseerde het SEC theater samen met Het Streek Praktijkonderwijs het nieuwe project Atelier Zonder Dak waarbij een straat in Ede omgetoverd wordt tot een expositie met optredens erbij.

“Komend seizoen gaan we weer door op dezelfde weg”, vertelt Setz. “Uiteraard zeggen we geen nee tegen een vaste plek maar de mobiele activiteiten zullen van nu af aan altijd een vast onderdeel van het SEC theater blijven. Het is te leuk en geeft een geweldige verbinding en kruisbestuiving.” Naast nieuwe activiteiten viert SEC met het Popup Festival het komende seizoen haar 5-jarige editie. Setz: “Een lustrum uitvoering dus waar we alles aan gaan doen om er weer een weekend lang een groot Edes cultureel feest van te maken.”

Het SEC theater is dus niet samen met de fysieke locatie ten onder gegaan. “Het leeft als nooit te voren.” Zo is uit de nood een deugd geboren waar het SEC theater volgens Setz het komend seizoen, samen met alle vrijwilligers, met plezier op verder gaan.

Meer berichten