Panorama op Ede. (Foto: Corn. Hartgers, Coll. Hartgers)
Panorama op Ede. (Foto: Corn. Hartgers, Coll. Hartgers) (Foto: Corn.Hartgers, Coll.Hartgers)

Ridders van Gelre op Buurtspraak

Tijdens de Buurtspraak op 20 september zullen de ridders van Gelre van Omroep Gelderland ingaan op de bijzondere relatie tussen Kernhem en het Hertogdom Gelre. Ook staat de historische ontwikkeling van het Maalschap Edesche Bos op de agenda. Tevens zal tijdens de buurtspraak de officiële benoeming van de burgemeester van Ede René Verhulst in de historische functie van Houtrichter plaatsvinden.

Ede - Reeds in 1360 is er een vermelding van de betrekkingen tussen de buurt Ede en Veldhuizen. Jaarlijks komen op de derde donderdag van september de geërfden van deze Buurt voor de traditionele Buurtspraak. Dit jaar voor de 314e keer sinds 1596 toen de eerste werd opgetekend in de boeken van de Buurt.

Dit jaar is de Buurtspraak op donderdag 20 september om 10.00 uur zijn geërfden en belangstellenden van harte welkom in de Edesche concertzaal aan de Amsterdamseweg 9. De oproep tot de Buurtspraak wordt om 09.45 uur op traditionele wijze aangekondigd door het luiden van de klokken van de Grote Kerk. U bent welkom. Naast het geven van verantwoording over het gevoerde beheer zullen de Buurtmeesters ook stil staan bij onderzoek over historische onderwerpen uit de buurtboeken zoals het zandgat van de Buurt, nu het Openluchttheater, en de erfpacht van Anna Maria Moens rondom het monument op de Paaschberg. In de pauze is er de traditionele brandewijn met kandij.

Meer berichten