Larissa Verhoeff (rechts) is zojuist door wethouder Hester Veltman benoemd tot 'Stadsdichter van Ede'.
Larissa Verhoeff (rechts) is zojuist door wethouder Hester Veltman benoemd tot 'Stadsdichter van Ede'. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)

Stadsdichter Larissa Verhoeff: 'Ik vlieg met mijn woorden mee'

In 2012 deed ze al eens een gooi. Maar in 2018 is het dan toch raak. Larissa Verhoeff, inmiddels verknocht geraakt aan de gemeente Ede, is voor de komende drie jaar 'Stadsdichter van Ede'

Door Marcel van der Top

EDE - Drie genomineerden deden dit jaar een gooi naar de eervolle vermelding. Naast Verhoeff waren Lennert de Heer en Jacqueline Postma de kanshebbers. In drie categorieën strooiden ze in een goed gevulde theaterzaal in Cultura met taalkundige spitsvondigheden, die in eerste instantie door het publiek werden beoordeeld. Twee kandidaten zouden zich plaatsen voor de finale.

Het voorwoord was in handen van jurylid Harry Oonk ('trots is een japon voor ijdeltuiten'), de afscheid nemende stadsdichter. Hij kreeg nog gezelschap van Arjan Keene, de eerste die de eervolle 'functie' bekleedde. In het vrije gedicht lieten de drie kandidaten hun liefde voor de (Edese) omgeving duidelijk merken. Verhoeff zette bij de jury al direct de toon met haar indrukwekkend relaas over de Bennekomse 'Stolpersteine'. De Stolpersteine, gedenksstenen, zijn vorig jaar augustus geplaatst voor de woningen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn afgevoerd. "De zenuwen gierden aanvankelijk door mijn keel", verklaarde ze na de uitreiking. "Maar ik wilde absoluut met dit gedicht beginnen. Het moest binnenkomen. Als je hoort dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, is dat prachtig om te horen." De jury was, bij monde van Cultura-directeur Gerry Poelert, was in ieder geval onder de indruk.

De nervositeit was gastheer Matthijs Vertegaal ook opgevallen. Met zijn gortdroge presentatie slaagde hij er regelmatig in om het ijs te breken. Rogier Pelgrim (Vertegaal: 'wie vindt het ook op Spinvis lijken?') zorgde voor de muzikale omlijsting en de broodnodige rustpunten. De Wageningse muzikant kreeg landelijke bekend door zijn deelname aan de Grote Prijs van Nederland en De Beste Singer/Songwriter van Nederland. Op zijn laatste album is Paskal Jakobsen (BLØF) mede-componist.

Na de eerste schifting bleven De Heer en Verhoeff over. Twee nieuwe dichtrondes volgde, waarna het besluit deze keer aan de jury was. Wethouder Hester Veltman velde het ultieme oordeel. De drie kandidaten werden geprezen voor hun originaliteit, woordkeuze én voordracht. De keuze viel uiteindelijk op Verhoeff, die bij haar tweede poging dus wel succes had. De Bennekomse nam daarna dankbaar de bloemen, felicitaties én nieuwe titel in ontvangst. Haar motto is 'mijn gedichten wil ik laten vliegen'.

"Vanavond vlieg ik even met mijn woorden en gedichten mee", glunderde ze. "Niet al te lang, hoor. Ik sta doorgaans wel met beide benen op de grond. Maar ik ben hier zo blij mee. Ik vond het bloedstollend. Ik vind het een enorme eer en ik heb ontzettend veel zin om Ede met woorden te vertegenwoordigen .Wat mij betreft begin ik morgen al meteen." Verhoeff is columniste bij 'Vriendin', heeft al twee boeken uitgebracht en is copywriter bij Talpa. Een veelzijdige vrouw dus, die er vanaf nu een titel bij heeft: 'Stadsdichter van Ede'.

Meer berichten