'Koningin van Bennekom' is 100 jaar

Burgemeester Verhulst ging woensdag op verjaardagsvisite bij mevrouw Lijntje Bal-Warnaar uit Bennekom. Vol ongeloof staart de 100-jarige de burgemeester aan. Als haar familie dan ook nog het Lang zal ze leven inzet, wordt ze helemaal verlegen. "Ik zou het liefst onder de tafel kruipen."

Bennekom - "Als ik 100 word, dan komt de fanfare", zei mevrouw Bal jaren geleden al. En nu was het echt zo ver. Woensdag 5 september werd Lijntje Bal 100 jaar en dus regelde haar familie de fanfare voor haar.

Koningin

Haar verjaardagsfeestje begon 's middags met een bezoek van de burgemeester. Ook haar twee zoons met hun vrouwen en haar dochter met haar man zijn naar Bennekom gekomen om deze bijzondere verjaardag met haar te vieren. Er is taart van marsepein, "want daar houdt ma zo van", er zijn ballonnen en voor de jarige zijn er oranje versiersels. "Nou ben je echt de koningin van Bennekom", zeggen haar kinderen. "Zo noemt ze zichzelf altijd, als ze bijvoorbeeld naar de kapper is geweest. Ma hoort en ziet niet goed meer, maar ze weet heel goed dat ze vandaag 100 is geworden."

Pernis

Lijntje Bal-Warnaar werd 5 september 1918 geboren in Pernis. Ze ontmoette haar man in de oorlogstijd. "Ma werkte in die tijd bij een barones. Ze was onderweg naar Scheveningen met de tram en toen ontmoette ze pa. Pa mocht onderduiken bij haar ouders en in 1944 zijn ze getrouwd." Er worden twee zoons en één dochter geboren. Later komen er acht kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. In 2007 verhuist het echtpaar dat tot dat moment altijd zelfstandig had gewoond van Zoetermeer naar Beringhem in Bennekom en vier jaar later naar Walraven aan de Oost-Breukelderweg. "Pa heeft hier nog een paar maanden gewoond tot hij op 96-jarige leeftijd overleed."

Samen worden er herinneringen opgehaald. "Op vrijdag was er altijd taart. Dan moesten we eerst onder de douche en daarna kregen we een stukje. Pa was heel beschermend, naar ma, maar ook naar ons. Ma hoefde nooit iets te doen, zelfs de boodschappen werden vaak thuisbezorgd. Ma puzzelde veel, dat deed ze tot een paar maanden terug nog steeds graag. Dan kwam de verpleging om haar naar bed te helpen, maar dan moest eerst haar puzzel af." Ook de dominee is gekomen om mevrouw Bal te feliciteren. "Wat is het geheim van 100 jaar worden?", vraagt zij haar. Mevrouw Bal moet haar het antwoord schuldig blijven. Haar kinderen weten het wel. "Een sober leven leiden, rustig aan doen, doen wat je leuk vindt en af en toe een advocaatje."

Meer berichten