Frits Hardeman is eigenaar van Boekhandel. F. Hardeman aan het Maandereind.
Frits Hardeman is eigenaar van Boekhandel. F. Hardeman aan het Maandereind. (Foto: )

Estafette van Ede: Frits Hardeman: 'Al 35 jaar christelijke boekverkoper'

In de 'Estafette van Ede' wordt om de week een min of meer bekend gezicht van het Edese centrum geportretteerd. Deze geeft het stokje vervolgens door aan een ander. Deze week is Frits Hardeman aan de beurt.

Door Ester Wormgoor

Naam: Frits Hardeman.

Geboren: 6 juni 1964 op de Brouwerstraat in Ede. Daar had mijn opa en later mijn vader een varkenshandel en veewaag.

Woonplaats: Ede.

Verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen: Sinds 1988 getrouwd met Dinet. Samen hebben we drie zoons en drie schoondochters. Onze oudste twee zoons zijn getrouwd en onze jongste zoon heeft een vriendin en woont in China.

Opleiding: Ik heb voor elektromonteur geleerd aan de lts in Ede. Toen ik van school kwam, ben ik gaan solliciteren, maar niet als elektromonteur. Ik was echt niet technisch en wilde graag een eigen winkel. Ik was al van jongs af aan een boekenwurm. Toen het pand van de antiekhandelaar aan de Brouwerstraat vrij kwam, vroeg hij of dat soms iets voor mij was en zo begon ik op 18-jarige leeftijd mijn eigen christelijke boekwinkel. Mijn vader heeft mij altijd gestimuleerd.

Huidige beroep: Al 35 jaar christelijke boekverkoper.

Verder actief: Het werk in de winkel is nooit klaar, maar toch heb ik door de jaren heen geleerd om tijd voor mijzelf te nemen. Vanzelfsprekend lees ik graag, ik fiets, zwem en ik doe werkzaamheden voor de kerk. Ik krijg mijn dagen wel gevuld.

Sport: Fietsen in de natuur en baantjes trekken in De Peppel.

Favoriete cd/muziek: Ik luister vooral klassieke en geestelijke muziek.

Gelooft in: Ik geloof in God, de Schepper van hemel en aarde.

Heeft een hekel aan: Egoïsme. Aan mensen die niet omkijken naar anderen en alleen maar aan zichzelf denken. Je kunt het niet alleen. Laten we het met elkaar leuk, aardig en netjes houden.

Wat ontbreekt er in het centrum? Een goede groente- en fruitwinkel en drinkwaterpunten. Bij de Oude Kerk is er wel één, maar die doet het niet. Wat mij betreft horen drinkwaterpunten bij een gastvrij winkelcentrum. Ook heb ik deze zomer de bloembakken aan de lantaarnpalen gemist.

Favoriete vakantiebestemming: Oostenrijk om te wandelen en Italië vanwege de kunst en cultuur.

Favoriete boek: Het meisje dat verdween, geschreven door Els Florijn. Het is een oorlogsverhaal over een Joods meisje. Het verhaal heeft veel indruk op mij gemaakt.

Lelijkste plekje in Ede: Het Kuiperplein, maar als ik goed geïnformeerd ben, wordt dat binnenkort aangepakt.

Mooiste plekje in Ede: Het plein rond de Oude Kerk heeft een mooie uitstraling. Ook de bouwkunst van de kerk vind ik heel mooi.

Slecht in: Meerdere dingen tegelijk doen en soms heb ik niet genoeg geduld.

Goed in: Het christelijke boekenvak, anders had ik het geen 35 jaar volgehouden.

Wat zou u nog wel eens willen doen? Samen met mijn vrouw een reis naar Israël maken. Het land van de Bijbel waar alles gebeurd is, waar de Heere Jezus geleefd heeft. We willen graag de oude gebouwen zien en kijken hoe de bevolking daar leeft. Ik denk dat de verhalen uit de Bijbel dan nog meer gaan leven.

Estafettestokje gaat naar: Werner Koelewijn, eigenaar van Het Vishuis.

Omdat: Wij zijn sinds enige tijd bijna buren. Werner is een harde werker met veel liefde voor en kennis van zijn vak. Zijn zaak voegt echt iets toe in het centrum.

Meer berichten