Alexander Vos de Wael bij zijn B&B Maupertuus.
Alexander Vos de Wael bij zijn B&B Maupertuus. (Foto: Rick Praamstra)

Vos de Wael: 'nooit te oud om te leren'

Alexander Vos de Wael (1944) zat voor de VVD en als individueel raadslid twee periodes in de Edese gemeenteraad. Hij kreeg met zijn eigen partij DKE te weinig stemmen voor een zetel in de nieuwe raad. Treuren deed hij niet lang. Er wachten genoeg avonturen, zoals zijn B&B én videobloggen.

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Eind 2017 startte Vos de Wael zijn nieuwe partij Democratische Kiezers Ede. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg zijn partij voldoende stemmen voor een raadszetel, maar nummer 2 Rasit Görgülü ontving meer voorkeursstemmen en kwam in de raad. De Bennekommer nam via een vakantie even afstand en ging verder tot de orde van de dag. "De politiek is voorlopig voorbij. Als raadslid krijg je een mandaat van vier jaar. Het is heel simpel: ik kreeg niet genoeg stemmen en ben niet verkozen."

Werken

Vos de Wael is 74 jaar, maar "fysiek voel ik me 50 jaar." Hij is druk met het geven van advies aan ondernemers. "Al snel liep mijn agenda weer vol. Ik heb gewoon een mooi leven en vind het leuk om te werken. Als ik vandaag een aanbod krijg om ergens als interim-manager aan de slag te gaan, doe ik dat direct."

Hij adviseert ondernemers hoe om te gaan met zaken als de Brexit, de importheffingen die president Trump voorstaat en over duurzaamheid. "Ik had het niet verwacht, maar er zit een mate van onzekerheid bij ondernemers of ze wel goed bezig zijn. De tijd en de markt verandert snel. Ik heb met hen een discussie wat dit betekent voor hen als ondernemer en leg risico's op tafel."

Maupertuus

Het oud-raadslid doet dit advieswerk naast het runnen van een bed and breakfast. Twee jaar geleden begon hij in zijn eigen huis in de bossen van Bennekom 'Maupertuus' (het verblijf van de vos Reinaerde uit de beroemde fabel) met zijn partner Wilma. Ze ontvangen gasten uit de hele wereld: van Rusland tot Nieuw-Zeeland. De B&B heeft twee kamers en biedt ruimte voor in totaal zes gasten.

Vos de Wael staat twee uur eerder op dan de gast om het ontbijt te regelen. Hij doet de administratie, wast en maakt kamers schoon. Hij heeft het ervoor over. "Het leukste zijn al die verschillende mensen en hun verhalen. Zo had ik hier zes Bulgaren die op het terras met ons bespraken hoe Nederlanders denken over Bulgaren. Zij worstelen daarmee." De liberaal vertelt ook nog over het Nederlands stel dat in licht paniek ontstak toen het ontdekte dat Maupertuus geen hotel was. "Ze komen deze vakantie weer terug voor drie nachten."

Bloggen

De Bennekommer is nog lang niet klaar met werken, sterker nog: hij wil zich blijven ontwikkelen. "Ik ga binnenkort een cursus videobloggen volgen. Ik wil mee in de tijd en begrijpen wat er speelt." Hij hekelt de maatschappij die oudere werknemers negeert en kiest voor jongere sollicitanten. Vakmanschap en kennis vindt hij belangrijker. "Je moet leren tot de dood erop volgt."

Meer berichten