Wethouder Willemien Vreugdenhil keek als kattenliefhebber haar ogen uit in De Hof van Ede.
Wethouder Willemien Vreugdenhil keek als kattenliefhebber haar ogen uit in De Hof van Ede. (Foto: )

Dumpen van katten blijft een probleem

'Schop er tegenaan en het breekt'. In haar speech bij Dierentehuis De Hof van Ede zegt wethouder Willemien Vreugdenhil het treffend: het dierenasiel is toe aan een flinke renovatie. In het najaar gaat het gebeuren nu het van de gemeente Ede ruim drie ton ontving.

Door Rick Praamstra

EDE - Het pand in het bos van Ede is van 1984 en heeft sindsdien amper een opknapbeurt gehad. Je hoeft geen aannemer te zijn om te zien dat het asiel bijna van ellende uit elkaar valt. Het begint al bij de entree waar de scheuren in de kozijnen niet te tellen zijn.

Beheerder Hanneke van Schaik laat binnen nog veel meer gebreken zien. Zo lekt het dak regelmatig en zitten er gaten in de dierenverblijven, wat funest is voor de hygiëne. De hokken zijn ruim zat, maar onhandig ingericht: de goten bij de hokken zijn lager dan de vloer zodat je uit moet kijken waar je loopt en moet je omlopen om de dieren te volgen als ze van hun hokken naar buiten gaan.

Snuffelmarkt

De Hof van Ede wil al zo'n jaar of vijf het asiel gaan renoveren, maar daarvoor is heel veel geld nodig. Tonnen werden al opgehaald via de Snuffelmarkt, met de 328.000 euro van Ede (inclusief 48.000 euro van gemeentes Wageningen en Renkum) kan het asiel eindelijk aan de slag.

Persvoorlichter Carmen Silos van de Dierenbescherming, verantwoordelijk voor het beheer van het asiel, vertelt dat het aan eigen middelen ontbrak voor een renovatie. "We zijn afhankelijk van giften en donateurs. Het geld dat we hebben, besteden we graag aan dierenwelzijn en niet aan stenen."

Het verzorgen van dieren is een dure grap. Nu de zomervakantie is begonnen en ook nog eens het kittenseizoen gaande is, komen er veel (jonge) katten binnen. De dierenbescherming vangt in haar asielen zo'n drieduizend katten op en in Ede een paar honderd. Per kat kost de verzorging gemiddeld 250 euro, waardoor de verzorging in de tonnen loopt. Dierenwelzijn blijft topprioriteit.

Vuilcontainer

Ruimte heeft De Hof van Ede genoeg. Het asiel ligt aan de rand van Ede, voorbij de Schaapskooi Ginkelse Hei en in bosrijk gebied. Het is bijna een paradijs voor de dieren. Na de renovatie blijft de oppervlakte gelijk. Ook is er voldoende ruimte om gedumpte huisdieren op te vangen, zeker in de zomermaanden een groot probleem.

Silos: "Laatst is er twee keer in één week een doos met moederpoes en kittens gedumpt bij de vuilcontainer en voortuin bij de beheerdershuis vlakbij het asiel. Er zat geen briefje bij." Ondanks dat er ruimte zat is voor de opvang, is het toch problematisch zegt de woordvoerder. "Dat we ruimte hebben, betekent niet dat het niet druk wordt. In de zomerperiode zijn veel medewerkers en vrijwilligers op vakantie."

Silos roept dan ook huisdiereigenaren op om contact op te zoeken met de dierenbescherming als de verzorging van je dieren je boven het hoofd groei. "Er is dan altijd wel iets te regelen."

Meer berichten