Ann Tuza
Ann Tuza (Foto: Rick Praamstra)

Oud-raadslid wil crimefighter worden

Ann Tuza (1984) zat van 2015 tot 2018 voor het CDA in de Edese gemeenteraad. Ze kwam als 13-jarige Iraakse vluchteling naar Nederland en bikkelde om zich staande te houden in Nederland. Ze maakt carrière binnen het Openbaar Ministerie en wil groeien naar de functie van officier van justitie.

Door Rick Praamstra

EDE - Tijdens de Golfoorlog in 1991 hoort Tuza de bommen vallen rond haar huis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Zes jaar later is de situatie voor het gezin Tuza als christenen niet veilig meer en vlucht ze met haar moeder en twee broertjes naar Nederland. Haar vader, ingenieur en werkend voor de overheid, komt pas anderhalf jaar later.

De aankomst in Nederland voelt als een verlossing voor de jonge Ann. "We hadden alles achter ons gelaten en voelden ons nu veilig. Het enige wat we bij ons droegen, was wat we aanhadden. Als kind besef je het nog niet zo. Ik denk dat het voor mijn moeder veel moeilijker was. Ik heb nu een zoontje van 10 jaar, ik kan me niet voorstellen hoe het is als wij over drie jaar zouden moeten vluchten."

Thuisvoelen

De Edese bikkelt om de Nederlandse taal te leren en te integreren in de Nederlandse maatschappij. Het gaat haar redelijk goed af. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me hier niet thuis voelde. Ik was er niet mee bezig hoe men naar me keek en wat men van mij vond. Ik heb erg geprobeerd om mij te mengen in de maatschappij. Dat werkte in mijn voordeel."

De vijf jaar na haar achttiende zijn moeilijke jaren. Maar haar zoontje Lucas die tien jaar geleden werd geboren, brengt weer licht in de tunnel. Ze wil het goede voorbeeld geven aan haar zoon en gaat hbo Rechten studeren. De wil om door te zetten bracht haar door de zware tijden. "Ik heb veel tegenslagen gehad, maar heb nooit opgegeven. Ook tijdens mijn studie niet. Het valt niet mee te studeren als je thuis een baby hebt en ook nog het huishouden moet doen. Ik heb het allemaal zelf moeten doen. Gelukkig had ik de steun van mijn ouders. Ik ben hen ontzettend dankbaar; zonder hen was me dit waarschijnlijk niet gelukt."

Mensenhandel

Na haar hbo haalt Tuza ook haar master Rechten op de universiteit. Tijdens haar hbo-studie loopt ze stage bij de politie en houdt zich daar bezig met het vervolgen van daders van mensenhandel. Slachtoffers zijn vooral vrouwen die op valse voorwendselen de prostitutie ingaan. Het is een zwaar dossier, maar eist een inhoudelijke blik en professionaliteit. De ervaring komt goed van pas nu ze als parketsecretaris strafzaken voorbereidt voor de officier van justitie.

De jurist wil graag doorgroeien naar deze rol. "Ik zie mezelf echt als een crimefighter. Het is een beetje een droom van me. Ik vind het een erefunctie: je dient de maatschappij. Je staat op de zitting en pleit voor je standpunten en komt daarmee op voor de samenleving." Het is een rode draad in haar maatschappelijke carrière. "Ook als gemeenteraadslid wilde ik de medemens dienen."

Meer berichten