Dansschool Bransz geeft een dansshow weg tijdens de opening van de Van der Knaaphal.
Dansschool Bransz geeft een dansshow weg tijdens de opening van de Van der Knaaphal. (Foto: Rick Praamstra)

Topsport is niet dominant in sporthal

Met veel tamtam opende zaterdag de Van der Knaaphal in Ede. De topsporthal biedt plaats aan verenigingen, ondernemers en topsportevenementen. Het Dulon College zorgt als hoofdhuurder voor tachtig procent van de exploitatie.

Door Rick Praamstra

EDE - Dansers van de Wageningse dansschool Bransz geven gekleed in sportkleding die de bespelers van de hal symboliseert een dansshow weg in de Van der Knaaphal. Een balkunstenaar truct met meerdere soorten ballen. Tussen de optredens door vertellen betrokkenen over de totstandkoming van de sporthal.

Bijna 12 miljoen euro kostte de topsporthal, waarvan de provincie Gelderland 2,5 miljoen bijdroeg. Maar de vraag is hoeveel topsport er gespeeld gaat worden. Op de openingsdag speelde de Nederlandse volleybaljeugd tegen Tsjechië en deze week is Ede vaker toneel van het EK volleybal onder 20 jaar. Maar daarna lijkt topsport weer even van de baan. Eredivisieclub Vallei Volleybal Prins (VVP) kwam vanuit Veenendaal naar Ede om vaste bespeler te worden van de hal, maar ging failliet.

Kansen

Sportwethouder Peter de Pater ziet het niet zo somber in nu VVP weg is. "We betreuren hun lot en dat ze nu weg zijn, maar het biedt nieuwe kansen. Onze clubs ( Volleybalvereniging TweeVV en zaalvoetbalvereniging ZVV Ede RP) kunnen nu uitgroeien naar een topsportniveau." De Pater gaf aan geen geld te pompen in sportteams en individuen, maar dat ze door de Van der Knaaphal wél optimaal de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen.

Sportservice Ede beheert en exploiteert de sportaccommodatie aan de Zandlaan en heeft er alle vertrouwen in dat er geen exploitatietekorten ontstaan. Naast TweeVV en ZVV Ede huurt ook karakteschool Fightin' Nabil en het Regionaal Talentencentum Korfbal ruimte. Het Dulon College traint zijn studenten dagelijks in de hal en ook ondernemers als 'Mijn Fysiopraktijk' gebruiken de hal.

Eer

Oud-burgemeester Cees van der Knaap legde als naamgever de symbolische laatste steen. Ede vernoemde de hal naar hem voor zijn inspanningen om de hal te verwezenlijken. Zo lobbyde hij achter de schermen intensief en 'dronk hij een kopje koffie' met betrokkenen als ze er onderling even niet uitkwamen. De Bennekommer vindt de vernoeming een eer. "Het voelt nog steeds bijzonder iedere keer als ik mijn eigen naam in de krant zie. Maar dat zal wel wennen op den duur."

Van der Knaap heeft zijn sporen verdiend in het openbaar bestuur, maar een sporter zien niet veel mensen in hem. Hij houdt van een vette hap en rookt. Dat de hal dan juist zijn naam draagt, wekt bij sommigen wat verbazing op. De oud-burgemeester vindt het een onterecht verwijt. "Ik heb vroeger veel gesport. Mijn kinderen hebben op topniveau aan atletiek gedaan en mijn kleinkinderen sporten fanatiek. Ook mijn echtgenote is gelukkig heel bewogen met sport. Ik heb meer met sport dan u misschien zou denken."

Meer berichten