Mary Hermsen loopt graag op blote voeten. Het zogenaamde 'barefoot walking' is gezond en ontspannend. (Foto: Julie van Rooij)
Mary Hermsen loopt graag op blote voeten. Het zogenaamde 'barefoot walking' is gezond en ontspannend. (Foto: Julie van Rooij) (Foto: )

'Op blote voeten lopen is gezond'

Mary Hermsen uit Ede loopt graag op blote voeten. Ze is niet de enige: steeds meer mensen ontdekken het zogenaamde 'barefoot walking'.

Ede - "Op blote voeten lopen is heerlijk", vindt Hermsen. "Elke ondergrond voelt anders aan: warm, koud, zacht, hard of nat. Lopen op gras is anders dan lopen in het bos. Die variatie is een geweldige gevoelservaring." Vanaf de lente doet Hermsen regelmatig haar schoenen uit. In de zomer loopt ze bijna dagelijks op blote voeten. In elk geval in en rond het huis, en voor zover mogelijk daarbuiten. "Ik pas me aan aan de situatie", vertelt Hermsen. "Op mijn werk trek ik wel mijn schoenen aan. In deze samenleving kun je niet permanent op blote voeten lopen, dan word je gek aangekeken."

Goede lichaamshouding

"Voeten zijn zo belangrijk, toch worden ze vaak onderschat", zegt de Edese. "Barefoot walking zorgt voor sterkere spieren in de voeten en voor een goede lichaamshouding. Dat voorkomt klachten in het hele lichaam. Met schoenen gaan we op een verkeerde manier lopen. We zetten eerst de hiel neer, maar dat is een enorme dreun voor de knieën. Natuurvolken die op blote voeten lopen, zetten juist eerst hun voorvoet neer en wikkelen daarna af naar achteren. Je kunt met je handen je oren dichtdrukken en beide manieren uitproberen. Dan hoor je het verschil."

Barefoot walking heeft Hermsen van haar platvoeten afgeholpen. Ook merkt ze dat op blote voeten lopen ontspannend werkt: "Het helpt me om bij mezelf te blijven. De aandacht gaat naar mijn voeten en daardoor ben ik minder bezig in mijn hoofd." Verwondingen aan haar voeten heeft ze nog nooit gehad: "Je kijkt vanzelf meer naar de grond en je voeten trekken zich in een reflex weg van scherpe dingen."

Blote voeten wandeling

Er zijn in Nederland steeds meer blote voeten paden. Dat zijn paden die door verschillende natuurlijke ondergronden de voeten stimuleren. In het Limburgse Brunssum is er zelfs een heel blote voeten park. Hermsen vindt dat een goede ontwikkeling: "Het is fijn dat op blote voeten lopen steeds meer wordt gezien als een normaal onderdeel van een gezonde leefstijl."

In Ede is er voor zover Hermsen weet geen blote voeten pad. "Maar er worden hier wel regelmatig blote voeten wandelingen georganiseerd door wandeldeskundige Robin Captijn."

Als kind liep Hermsen al graag op blote voeten. "Later begreep ik dat dat voor kinderen een natuurlijke behoefte is", vertelt Hermsen. "Mijn kinderen lopen ook graag op blote voeten. Sommige ouders doen een beetje panisch als hun kinderen hun schoenen uitdoen in de speeltuin, maar het is juist goed voor ze. Laat ze lekker hun gang gaan. Eigenlijk zou iedereen zo nu en dan op blote voeten moeten lopen, al is het maar in je eigen tuin."

Voor blote voeten wandelingen in Ede zie wandeldeskundige.nl/

Meer berichten