Jos van Heuveln in zijn vrachtwagen. ''Het is geweldig en gewoon genieten.'' (Foto: Rick Praamstra)
Jos van Heuveln in zijn vrachtwagen. ''Het is geweldig en gewoon genieten.'' (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

Oud-raadslid Jos van Heuveln geniet in de vrachtwagen

Jos van Heuveln (55) zat maar liefst zestien jaar in de Edese gemeenteraad voor de ChristenUnie. In zijn laatste jaar als raadslid begon hij aan een carrière als vrachtwagenchauffeur. ''Het is geweldig en gewoon genieten.''

Door Rick Praamstra

Bennekom - Als Jos in mei 2017 zijn fractie, familieleden en kennissen vertelt dat hij begint als vrachtwagenchauffeur reageert men verrast. Van iemand die hoogopgeleid is en een stevige baan heeft als projectmanager bij een bedrijf in digitale leeroplossingen, hadden ze deze stap niet verwacht. Maar iedereen gunt het hem. "Bekenden uit de kerk zeiden het bijzonder en leuk te vinden dat ik mijn hart heb gevolgd en deze keuze heb durven maken."

De Bennekommer worstelde als projectmanager; zijn werk veranderde en daardoor heeft hij steeds meer moeite om projecten te voltooien in de uren die ervoor staan. Hij stopt en is per januari 2017 enkel nog raadslid. "Als ik doorgegaan was, had ik tegen een burn-out aan gezeten of er daadwerkelijk één gekregen. Toen ik die druk niet meer ervoer voelde dat als een enorme opluchting."

Een testrit in een vrachtwagen in de zomer van 2016 beviel hem al goed. "Het voelde geweldig hoe je zo'n groot voertuig onder controle kan houden. Het is gewoon genieten." In maart 2017 haalt hij zijn vrachtwagenrijbewijs, dat ging niet zonder slag of stoot. "Ik had rijlessen van vier uur en was echt doodop daarna. Het is intensief; je moet constant opletten en zat continu dingen in mijn hoofd te verwerken."

Nieuwe wereld

Al twee maanden later kan de oud-politicus aan de bak als hij reageert op een advertentie in de lokale krant. Meubellogistiek Rhenen durft het aan om de onervaren trucker aan te nemen. Jos vervoert naast meubelen onder meer ook witgoed en rijdt door heel Nederland en België. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open. "Bij sommige bedrijven wordt bij het melden je hele papierwinkel doorgespit voordat je kan lossen, bij anderen kan je het weer gelijk kwijt. In België moet eerst je papierwinkel in orde zijn. Je meld je dan bij het bureel, zoals dat daar heet. Daarna krijg je je papieren terug en dan wordt je lading gelost door de magazijnier."

Onterecht

Pas als vrachtwagenchauffeur ziet hij hoe sommige automobilisten met vuur spelen op de weg. Het maakt zijn werk lastig. Vrachtwagenchauffeurs krijgen vaak de schuld van ongelukken waarbij ze zijn betrokken, maar dat is onterecht vertelt Jos. Hij ziet hoog vanaf zijn cabine hoe automobilisten zich tussen auto's en trucks proberen te wringen en dat meer dan de helft op hun telefoontje zitten te kijken.

Maar deze ergernis weegt niet op tegen de mooie kanten, zegt hij. "Ik kom overal en zie veel van Nederland. Ik geniet van de omgeving en van de kleine dingen: een roofvogel op richelpaadjes en laatst reed ik naar zeeland over een grote brug met aan beide kanten water. Nederland is zo mooi als je er maar oog voor hebt."

Meer berichten