Het kindercollege. Van links naar rechts: Iris de With, Nora Kudair, Lisa van der Burgh, Max Merijn Terpstra en Necati Özel.
Het kindercollege. Van links naar rechts: Iris de With, Nora Kudair, Lisa van der Burgh, Max Merijn Terpstra en Necati Özel. (Foto: Rick Praamstra)

Jonge politici vol ideeën voor beter Ede

De opvolgers van burgemeester René Verhulst en de Edese wethouders staan al klaar. Vijf basisschoolleerlingen werden woensdagmiddag gekozen in het Kindercollege. Het college moet kinderen meer betrekken bij de Edese politiek en de leden krijgen een rol bij evenementen.

Door Rick Praamstra

EDE - Vijftien kinderen wachten in de raadszaal gespannen op de burgemeester. Hij maakt bekend wie zitting gaat nemen in het Kindercollege. Ondertussen mogen sommige kinderen voor familie, politici en journalisten een paar ideeën spuien. Een van de kandidaten heeft het politiek jargon al onder de knie als hij zegt wat te gaan doen aan het zwerfafval, maar nog niet precies weet hoe. "Daar heb ik nog niet genoeg dossierkennis voor."

Voor sommige jonge politici in spe is het een zware teleurstelling als Verhulst niet hun namen opnoemt. Met een bedrukt gezicht poseren ze voor de groepsfoto. Het steekt schril af bij de blijdschap en verrassing bij de 11-jarige Lisa van der Burgh als zij hoort dat ze kinderburgemeester wordt. "Ik vond het eerst ongeloofwaardig: ben ik echt burgemeester? Daarna werd ik heel blij." De groep 7-scholier van de Wegwijzer in Lunteren neemt haar taak serieus. "Ik voel veel verantwoordelijkheid. In de krant lezen mensen nu dat ik kinderburgemeester ben. Ik mag nu gewoon meebeslissen en mag de gemeente helpen."

Zwemdiploma

Lisa wil schoolzwemmen onder de aandacht brengen. "Ik vind dat er nu te veel ongelukken en verdrinkingen zijn. Schoolzwemmen moet weer terug op de scholen. Ieder kind hoort een zwemdiploma te hebben. Het moet goedkoper worden of de gemeente moet het schoolzwemmen soort van cadeau geven aan arme kinderen."

Nora Kudair is een van de wethouders. Zij gaat zich inzetten voor meer kennis over de gemeente Ede. "Het is belangrijk dat kinderen meer weten. Als je bijvoorbeeld bij het Marktplein woont die verbouwd is en je weet niet wat daar aan de hand is, verlies je misschien het vertrouwen in de gemeente. Dat is slecht: als de gemeente iets regelt en je bent tegen, ga je dat zeggen. Als je geen vertrouwen hebt, ga je helemaal zeggen dat je tegen bent en geef je de gemeente overal kritiek. Maar misschien ben je het soms wel eens."

Zwerfafval

Nora wil ook meer speeltoestellen voor de oudere kinderen, want zij ziet dat haar leeftijdgenootjes steeds vaker op hun telefoontjes zitten omdat er geen leuke speelplekken zijn. "Daardoor bewegen kinderen niet genoeg." Het milieu houdt de kinderen ook bezig. Burgemeester Lisa, maar ook wethouder Iris de With wil daar wat aan doen. "Ik loop veel in het bos en dan zie ik altijd veel zwerfafval; dat vind ik echt niet kunnen." Iris wil dat de gemeente boetes gaat uitdelen voor inwoners die slordig met hun afval omgaan.

Naast Lisa, Iris en Nora werden ook Necati Özel en Max Merijn Terpstra gekozen. Tijdens de Heideweek laat het college zich voor het eerst laten zien aan de inwoners van gemeente Ede. Het is de bedoeling dat er elk jaar weer nieuwe kinderen in het Kindercollege komen.

Meer berichten