Van links naar rechts: kunstenaars Heleen van Keulen en Paulien Tempelman en wethouder Hester Veltman.
Van links naar rechts: kunstenaars Heleen van Keulen en Paulien Tempelman en wethouder Hester Veltman. (Foto: Rick Praamstra)

Kunstenaars fleuren Soma-tunnel op

Bijna twee jaar was de Soma-tunnel aan de Kerkweg in Ede een fietstunnel als zovelen: een weliswaar functionele verkeersvoorziening, maar wel een saaie betonnen kolos. Het kunstwerk SkyLijn maakte daar vorige week een einde aan. Kleurige kunststofplaten beelden tweehonderd meter breed de identiteit van Ede uit.

Door Rick Praamstra

EDE - Kunstenaar Paulien Tempelman ziet af. Het is niet echt het perfecte weer om onder een betonnen tunnel in de brandende zon platen op een muur aan te brengen. "Het is hartstikke heet. Ik ben verbrand en je moet op tijd drinken, want anders ga je van je stokje. Het plakken is erg arbeidsintensief. In de avond heb je zin in een bier en een groot stuk vlees, haha."

Tempelman en Heleen van Keulen zijn de architecten achter Skylijn. Het kunstwerk werd gekozen uit vijf ontwerpen. Negenhonderd Edenaren stemden mee, het idee van de grafisch ontwerpers won. Het werk stelt de identiteit van Ede voor. Door de tunnel heen herken je onder andere herten, zwijnen, verstedelijking, de Ginkelse Heide en de parachutisten tijdens Airborne.

Beleving

Skylijn moet de Soma-tunnel verfraaien en er doorheen fietsen moet een beleving zijn, vertelt Tempelman. "Bij een tunnel hangt een beetje een nare, bedompte sfeer, je moet ergens onder. Je kunt je voorstellen dat het in de avonduren een nare plek is. Dat hoort eigenlijk niet, het moet juist een leuke ervaring zijn om door de tunnel te gaan."

Wethouder Hester Veltman keek mee bij de werkzaamheden en is in haar nopjes met het kunstwerk. "Ik vind het erg mooi. Als je door de tunnel fietst kom je in een soort beweging terecht die loopt van bos naar stedelijk naar hei. Het is typerend voor Ede. Het is heel mooi dat kunst in de openbare ruimte iets zegt over de identiteit van een plek."

Veltman is zelf een kunstliefhebber en ziet een meerwaarde in kunst in de openbare ruimte. "Kunstuitingen verbinden mensen over het algemeen. Zelfs als meningen verschillen kan je het daarover hebben: waarom vind je het wel of niet mooi? Wij zijn een gemeente met best veel beeldende kunst in de openbare ruimte. Ik vind dat mooi en daar mogen we best trots op zijn."

Drempel

Skylijn verfraait niet alleen de betonnen muur van de tunnel, maar kent ook een preventieve werking zegt projectleider Peter van Kleunen. "Als je het net iets mooier maakt is dat leuker voor mensen en het heeft ook het effect dat het daardoor schoner blijft. Het klinkt misschien raar, maar er is meer een drempel om iets te bekladden als het kunst is en er mooi uitziet."

De kunstenaars hebben al veel positieve reacties ontvangen van fietsers. Tempelman: "Van 'oh, wat leuk en wat wordt het mooi' en 'oh, wat een mooie kleuren' tot 'wat is het vrolijk, ik ga weer kijken als het af is'." Van Keulen: Daar doe je het voor: dat deze ruimte voor fietsers een een prettige plek is om van a naar b te komen."

Meer berichten