Ex-raadslid Evert van Milligen voor de vijver in zijn tuin in Otterlo.
Ex-raadslid Evert van Milligen voor de vijver in zijn tuin in Otterlo. (Foto: )

Het 'Zwitserleven gevoel' in Otterlo

Evert van Milligen (70) diende maar liefst zestien jaar de Edese burger. Vanaf 2002 tot en met 2018 was hij raadslid, wethouder en weer raadslid. De Otterlose VVD'er mist de politiek niet en geniet van zijn leven als pensionado.

Door Rick Praamstra

OTTERLO - In zijn tuin in het Otterlose bos zit een zeer ontspannen Evert van Milligen. Hij heeft in Otterlo zijn eigen koninkrijkje gecreëerd: verscholen in het bos, tussen de recreatieparken van het dorp geniet hij samen met zijn partner van het 'Zwitserleven gevoel'. Nu hij gestopt is als raadslid heeft hij tijd om wat aan te rommelen bij zijn woning. "Ik ben een tuinliefhebber en doe bijna alles zelf. Ik maai het gras en wied het onkruid, dat soort zaken. Het kost me anderhalve dag per week, maar ik vind het echt leuk."

De Edese politiek volgt hij nog wel, al is het op een afstandje. De gepensioneerde registeraccountant belandde naar eigen zeggen in 2002 in de politiek om zelf iets te veranderen. Hij was actief in Otterlo en liep tegen dingen aan. Als wethouder kon hij echt zaken anders doen. "Ik heb ervoor gezorgd dat het grondbedrijf transparant werd en ik heb de boel weer financieel op orde gekregen."

Geen stress

Zo sneed hij in het Edes ambtelijk apparaat. Dat botste wel eens, geeft de oud-politicus toe. Van Milligen bleef er rustig onder. "In mijn werk als partner bij Price Waterhouse Cooper voelde ik weleens stress, maar in de politiek nooit. Ik deed mijn werk daar fluitend, echt waar." De Otterloër noemt de politiek een 'bijzonder bedrijf'. "Met andere partijen probeer je je eigen idealen te realiseren. Dat vergt overleg met collega's die je niet zelf hebt gekozen, anders denken en ook niet per se je vrienden zijn."

Maar na zestien jaar is het tijd voor een ander leven. Een leven in zijn Otterlo; hij is er geboren en getogen en actief in het bosrijke dorp. Hij is sinds kort voorzitter van de bridgevereniging en president van serviceclub Lions. "We doen leuke en goede dingen. Zo sponsoren we jaarlijks een golftoernooi dat geld opbrengt voor kinderen in Ede die bijna niets hebben. Met het geld kunnen zij een weekje naar Terschelling."

Gemeenschapszin

De VVD'er roemt de Otterlose gemeenschapszin. "We hebben wat over voor elkaar en proberen het gezellig te maken. Toen Otterlo in 2005 1150 jaar bestond hebben we een week lang een programma gehad waar iedereen betrokken bij was. Iedereen kwam aan de beurt: van ouderen tot bepaalde verenigingen. De week is een jaar lang voorbereid."

Van Milligen voelt zich goed en geniet van zijn pensioen. Hij tuiniert en rijdt motor. De donderdagavond is tegenwoordig niet meer debatavond in de gemeenteraad, maar racketavond op de tennisclub. En hij golft twee à drie keer per week. "Ik loop met een gezellig stel kerels over de baan en probeer geconcentreerd de bal in het gaatje te krijgen. Ik ben zeker geen goede golfer, maar het is leuk om jezelf te verbeteren." Het ex-raadslid kent geen zwart gat na de raad. "Beter kan ik het niet hebben."

Meer berichten