Omwonenden van de vernieuwde Marktplein worden getrakteerd door aannemer Dusseldorp. (Foto: Rick Praamstra)
Omwonenden van de vernieuwde Marktplein worden getrakteerd door aannemer Dusseldorp. (Foto: Rick Praamstra) (Foto: Rick Praamstra)

Buurt blij met opgeknapt marktplein

Het vernieuwde marktplein wordt zaterdag geopend, maar afgelopen vrijdag mochten omwonenden al rondkijken. Aannemer Dusseldorp trakteerde de buurt op drinken en hapjes als goedmakertje voor de overlast en als bedankje voor hun geduld. Bezoekers waren lovend over het resultaat.

EDE - Een kale rotzooi noemt omwonende Rien Lubbers de oude Marktplein. "Er was helemaal niks. Ik ben in 1965 hier in Ede komen wonen. Je had toen een leuke markthal met allerlei leuke dingen, je had een muziektent. Dat is allemaal weg. Je hebt het Museumplein nog, maar daar komen wij ouderen niet."

Lubbers woont in appartementencomplex Den Appelburg tegenover het Marktplein en kon de voortgang vanaf het begin van de opknapbeurt in februari volgen. Hij vindt het voorlopig resultaat (er volgen nog een paar 'puntjes op de i' zoals het poten van beukenstruikjes en het vegen van het totale plein) 'geweldig'. "Vanaf het begin van de plannen heb ik er zeer positief over gedacht. Het is nu niet zo kaal meer."

Fonteinen

Op de markt is nu veel meer groen te zien, in het midden is een eivormig plateau met fonteinen met lampjes. Voor de kinderen is er een schommel, een glijbaan en een trampoline. En er zijn meer bankjes. Voor Lubbers een welkome aanvulling. "Ik loop elke dag. Als ik weer terugkom in mijn woning ben ik kapot. De zitplaatsen zijn echt fijn; ik kan nu even uitrusten en daarna weer verder gaan."

Mieke van Eijk en dochter Esther en buurvrouw Truus Grolle wonen in de appartementen boven de Mediamarkt en hadden perfect zicht op de werkzaamheden. Mieke: "Beneden was het Marktplein net een ontplofte bom: het was een rommeltje en je kon niet zien wat het werd. Maar boven in ons appartement kon je dat wél zien."

Rollator

Al zijn hun woningen vlakbij de werkplaats, veel overlast hebben ze niet ervaren. "Ja, onze ramen werden wel vies van de stof", zegt Esther. Maar moeder en dochter vonden dat niet erg: waar wordt gewerkt, worden dingen vies. Ook de drie dames roemen het resultaat. Ze vinden dat iedereen er profijt van heeft. Truus hoopt dat het plein nu ook rollatorvriendelijker is geworden. "Er lagen hier van die geulen dwars over het plein, rollators kwamen daardoor vast te zitten. Mijn man is eens bijna gelanceerd met zijn rolstoel. Ik kon hem nog net pakken."

Omdat het Marktplein bovenop de betonnen dak van de ondergrondse parkeergarage ligt moest aannemer Dusseldorp flink aan de bak om al het groen te plaatsen en het in de toekomst groen te houden. Dusseldorp bracht een ondergronds leidingssysteem aan en er waren er 1200 kruiwagen nodig om de grond te vervoeren. Uitvoerder Gerrit van Vliet is in zijn nopjes met het resultaat. "Vroeger was dit een kaal plein; je liep er overheen en dan was het klaar. Nu nodigt het plein uit om even te blijven zitten en voor kinderen om te spelen. Bezoekers zullen langer blijven hangen."

Meer berichten