Sina Salim met zijn dochter Sara.
Sina Salim met zijn dochter Sara. (Foto: Rick Praamstra)

'Door Sara verdwijnt mijn rationaliteit'

Sina Salim was acht jaar lang een fanatieke debater in de Edese gemeentepolitiek. Collega-raadsleden vonden hem soms een wijsneus. Hij is een bèta en die beschouwt alles rationeel, dus hij begrijpt die benaming wel. Maar alle logica verdween toen hij een paar maanden geleden vader werd van Sara.

EDE - Ontspannen poseert Salim in zijn tuin voor de foto met zijn dochter. Daarvoor toonde hij de interviewer trots zijn moestuintje. In niets staat hier het raadslid dat soms doordraafde in de discussie. Nu terugkijkend beseft hij dat zijn manier van politiek bedrijven vermoeiend kon zijn voor anderen.

Zijn drang om Edes beleid tot in de kern te doorgronden heeft er echter ook voor gezorgd dat zijn partij D66 zich kon profileren. Zo beet Salim zich vast in het dossier grondzaken; de gemeente was veel geld kwijt aan rente van zijn grond, waardoor dit geld niet beschikbaar was voor ander beleid. De D66'er toonde zich een luis in de pels.

Fossiel

Na acht jaar raadswerk vond hij het welletjes. Hij wilde voorkomen dat hij een 'politiek fossiel' zou worden die de focus verliest. "Als je heel lang in de raad zit, zie je dossiers tig keer langskomen. Je kent inmiddels alle standpunten wel waardoor de neiging kan ontstaan er minder in te gaan verdiepen. Op een gegeven moment gaat dat knagen. Bij nieuwgekozen raadsleden merk je veel meer enthousiasme. Het is ook goed voor de doorstroming dat ik stopte. Nieuwe raadsleden brengen ook nieuwe ideeën mee en er wordt beter meegedacht. Het resultaat is dan altijd beter."

Negentig uur

Het afscheid van de raad bracht hem de nodige rust. Naast zijn raadswerk werkte hij ook nog fulltime als innovatiemanager bij RCT Gelderland. Weken van negentig uur waren de afgelopen acht jaar geen uitzondering. Hij is blij dat hij nu tot veertig uur in de week komt, want sinds februari is hij de trotse vader van Sara. "Mijn kind heeft mijn aandacht nodig en dat wil ik ook zelf graag. De ontwikkeling van een kind gaat zo gruwelijk snel, daar wil ik niets van missen."

Liefde

Zijn ouderschap is met geen enkele ervaring in het leven te vergelijken, zegt hij met breed lachend. "Ik ben er zo diep emotioneel betrokken. Ik ben getrouwd, houd van mijn vrouw en van mijn ouders, maar dit is toch heel anders. Ik kon het me van tevoren niet voorstellen. Ik voel een grote mate van verantwoordelijkheid en liefde."

Zijn rationale inborst verdween bij de geboorte van Sara. "Dat gaat volledig aan de kant. Als ik na mijn werk moe thuiskwam, wilde ik het weekend even niet aan mijn werk denken. Bij kinderen is dat heel anders. Door de slapeloze nachten voel je je een zombie, maar ik ben telkens weer blij om wakker te worden zodat ik haar weer kan zien. Als ik mijn kind zie, vergeet ik dat ik een week amper heb geslapen."

Meer berichten