Een relaxte Collin Leijenaar achter één van zijn indrukwekkende drumkits. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Een relaxte Collin Leijenaar achter één van zijn indrukwekkende drumkits. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)

Muzikant, tourmanager en ondernemer

Novae Popschool bestaat in 2018 exact 12,5 jaar. Collin Leijenaar, de bezielde eigenaar en onder meer drummer bij Kayak, heeft zijn popschool zien uitgroeien tot een begrip in Ede en daarbuiten.

Door Marcel van der Top

Ede - Geboren en getogen in Dronten is Ede nu al geruime tijd zijn standplaats. De popschool bevindt zich in een knus onderkomen aan een Edes industrieterrein. "We zijn inmiddels aardig uit ons jasje gegroeid", zegt de sympathieke muzikant. "Het is allemaal begonnen met het geven van drumlessen. De drumschool heeft enkele eervolle vermeldingen gehad in de Slagwerkkrant. En voordat je het weet liggen er verzoeken voor basigtaarlessen. Dat is niet mijn specialiteit, dus daar schakel je dan weer anderen voor in. We zijn enorm gegroeid de laatste jaren. Voor sommige lessen moeten we een beroep doen op tijdelijke andere locaties. Dat is niet ideaal. We zijn inmiddels bezig met een lobby, die zeven jaar geleden al is gestart."

Het streven is wel om in Ede te blijven. Leijenaar is inmiddels aardig vergroeid met het Edese. Naast Leijenaar heeft Novae Popschool de beschikking over veertien docenten, met ieder hun eigen specialiteit. Variërend van drums tot zang Novae Popschool staat voor 'muziekles op een hedendaagse manier'.

"Muziek maken maakt het leven mooier", zo luidt het motto van Leijenaar. "Op 30 juni lieten we in De Kei zien waar de popschool voor staat. Onze leerlingen stonden op die dag in de spotlights. Op die manier kunnen ze voelen hoe het is om op een podium en in de belangstelling te staan. De Kei was daar een ideale locatie voor." Het vormt onderdeel van de missie van Novae Popschool: naast educatie het letterlijk bieden van een podium aan de leerlingen. Meer informatie over de demonstratie is terug te vinden op de site www.popschool.eu.

Leijenaar praat graag en veel over zijn muzikale passie. Werkte in het verleden ook met de groten der aarde, waaronder Neal Morse, Jordan Rudess en recentelijk Ton Scherpenzeel, de belangrijkste componist van Kayak en daarbuiten muzikaal begeleider van cabaretier Youp van 't Hek. Met zijn eigen Affector project maakt hij progressive metal, in de stijl van Dream Theater. Mike Portnoy, voormalig drummer van die band, is een goede vriend van Leijenaar. Van Dilemma, een andere band waarin Leijenaar actief is, verschijnt binnenkort nieuw plaatwerk. "Ik ben een muzikant met vele petten op", zo omschrijft hij zijn bestaan. "Ik ben ook geen drummer, maar een muzikant. Daarnaast ben ik coach, tourmanager, producer en ondernemer." Zelf heeft hij het liever over 'cultureel ondernemer'.

"De meeste muzikanten zijn minder ondernemend. Ik vind het wel zo handig om, naast het muzikale ook het zakelijke aspect in de gaten te houden. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan." Leijenaar gaat binnenkort op tournee met Kayak, de band van toetstenist Ton Scherpenzeel. Dan gaat de muzikale pet weer op.

Meer berichten