Deze kinderen hebben hun button echt verdiend met het vangen van heel veel kikkervisjes. (Foto: Joke Veltkamp)
Deze kinderen hebben hun button echt verdiend met het vangen van heel veel kikkervisjes. (Foto: Joke Veltkamp) (Foto: Joke Veltkamp)

Landelijke Slootjesdagen: kinderen en waterbeestjes

Op zondagmiddag 10 juni was het een gezellige drukte bij de gegraven poelen bij de Horalaan waar gidsen van IVN Ede in het kader van de landelijke Slootjesdagen uitleg gaven bij de gevangen waterbeestjes.

Ede - Maar liefst 27 kinderen en nog eens 25 volwassenen zijn gekomen om wateronderzoek te doen op deze warme dag. Het meest gevangen worden de kikkervisjes van de Bruine en de Groene kikker, dikke beestjes met een lange staart en een of soms al 2 paar pootjes. Heel kleine jonge padjes zijn er ook, ze springen langs de waterkant. Jammer genoeg zijn ze in de minderheid terwijl deze poelen speciaal voor hen gegraven zijn toen hun voortplantingswater op het Enka-terrein verdween ten gunste van de woningbouw. Nog een amfibie wordt een paar keer gevangen: de larven van de kleine watersalamander.

Veel gevangen worden ook bootsmannetjes, ook wel ruggezwemmers genoemd. Op het water lopen schaatsenrijders, ook een lid van de familie Wantsen en draaien Schrijvertjes een rondje.

Het IVN verzorgt op deze plek de komende weken voor schoolklassen vele excursies, belangstellenden zijn welkom. Maandelijks worden activiteiten georganiseerd op woensdagmiddag. Met het nieuwe cursusjaar is er volop plek voor nieuwe leden. Heb je belangstelling of een vraag? Stuur dan een mailtje naar Scholenwerkgroep@ivn-ede.nl

Meer berichten