Harry Oonk was Stadsdichter van Ede van 2015 tot en met 2018. Harry illustreert zijn gedichten vaak met kleurrijke zelfgemaakte digitekeningen.
Harry Oonk was Stadsdichter van Ede van 2015 tot en met 2018. Harry illustreert zijn gedichten vaak met kleurrijke zelfgemaakte digitekeningen. (Foto: )

Wie wordt Stadsdichter van Ede?

Hij boetseerde letters, strooide ze naar woorden en schonk ze een warme plek. Net als de 'De Dichter' in zijn eigen gedicht. Drie jaar lang was Harry Oonk 'Stadsdichter van Ede'. In september draagt hij het stokje over aan een nieuwe stadsdichter. "Het was een mooie ervaring, ik ben op plekken geweest waar ik anders nooit zou zijn gekomen."

Door Ester Wormgoor

Ede - De Veluwe drukte ooit een poepje, vlak na een zware rede. En ploep, daar lag pardoes, na vredig opgedroogd, het lieflijk dorpje Ede. Het is slechts het begin van één van de vele gedichten die onze stadsdichter in de afgelopen drie jaar heeft geschreven. Een gedicht over Ede. Ruim dertig gedichten kregen een plekje in De Edese Post. "Ongeveer één keer per maand stuurde ik een gedicht in. Meestal een gedicht over een actualiteit in onze gemeente, zoals de Heideweek of het vertrek van burgemeester Van der Knaap. Ik mocht het onderwerp waarover ik schreef altijd zelf bepalen."

Verkiezing

Harry Oonk is stadsdichter sinds april 2015. Hij volgde Arjan Keene op die net als Harry nu, drie jaar stadsdichter van onze gemeente was geweest. De Stadsdichter van Ede is een samenwerking van de Gemeente Ede, Cultura en De Edese Post. Het was de tweede keer dat deze verkiezing werd georganiseerd. Vertel eens over die middag? "Na een voorselectie waren er vier dichters overgebleven die in Cultura hun gedichten mochten voordragen. We hadden van tevoren de opdracht gekregen om vier gedichten te schrijven. Drie onderwerpen stonden vast: de Veluwe, Ede centrum en Ede als foodstad. Het vierde gedicht was een vrij gedicht. Er moesten telkens twee dichters tegen elkaar battlen, heel leuk om te doen."

Dorpsomroeper

Het publiek mocht meestemmen door een petje op of af te doen. Uiteindelijk kozen het publiek en de jury, die onder andere bestond uit Arjan Keene, Harry Oonk als winnaar. Heb je leuke reacties gehad? "Eén herinner ik mij nog goed. Ik stond in de Stadspoort bij Albert Heijn in Ede. De kassière zei: Ha, de nieuwe dorpsomroeper. Wordt u nou vaak herkend op straat? Ik: Nee, u bent de enige. Daar kon ik wel om lachen. "Waar gaan jouw gedichten over? "Natuur, sport, kunst, de samenleving, verdriet en liefde. Kortom, over het leven. Het gaat over onderwerpen waar ik over nadenk en dingen die ik meemaak. Over een tienermeisje in de trein dat een boek leest, 'een boek zonder batterijen, ze zal wel gepest worden', over het strand, mijn bijen, of over oneindige liefde."

Wat heeft het stadsdichterschap jou gebracht? "Er zijn in de afgelopen drie jaar deuren geopend die anders dicht waren gebleven. Ik was bij de start van Mijn Buurtje, de opening van het nieuwe cursusjaar van Cultura, bij Dante in de Kuil en de opening van het Taalhuis. Mijn gedicht 'De schaamte voorbij' hangt nu prachtig gedrukt in de bibliotheek van Cultura."

Van Gogh

In 2015 was Harry bij de opening van het Van Gogh jaar ter gelegenheid van het 125e sterfjaar van Van Gogh. "Ik ben een groot liefhebber van Van Gogh en schreef al eerder een gedicht over hem toen ik in 1990 alleen naar zijn graf vlak boven Parijs gefietst was. Dit gedicht staat ook in mijn bundel 'Dichten met de wind mee'. In de bundel staan ook gedichten over Ede zoals een gedicht over de koopzondagen, de 'Koopzonden in Ede' en over oud- burgemeester Van der Knaap 'Vader en Dichter'.

Jip-en-janneketaal

Harry schreef ook het Groot Edese Dictee. "Geen inluisactie, volgeplempt met instinkers zoals rock-'n-roll, déjà-vugevoel, pop-upcafés, coquilles Saint-Jacques en crème brûlée, maar een oefening in jip-en-janneketaal", citeert Harry de tweede zin van het dictee. "Dat geldt ook voor mijn gedichten. Als stadsdichter heb je vooral te maken met voordrachten en daarom is het belangrijk dat een gedicht direct goed overkomt. Mijn gedichten dragen een boerenkiel en geen jacquet. Een gedicht moet je raken, je laten lachen of laten huilen. Het moet direct emoties losmaken, het moet prikken of het moet strelen.

"Of zoals Harry het beschrijft in zijn gedicht 'Stadsdichtertrots': 'Dooi, denk, doe en dicht. Laat woorden stuiteren dor de aderen van dit dorp, want, poëzie is niet bedoeld voor boodschappen of berichten. Poëzie is ook geen keukenblok of schemerlamp. Dichten is geen boekhouden of het zuigen van je stof. Poëzie is om te beroeren en bezeren. Trots is een japon voor ijdeltuiten.'

Vrouw

Wie kunnen er mee doen aan de verkiezing om de nieuwe stadsdichter van Ede te worden? "Iedereen kan mee doen. In de eerste plaats moet je natuurlijk lol hebben in schrijven. Het moet een hobby van je zijn om over allerlei dingen na te denken en kunst moet dichtbij je staan. Wat ik leuk zou vinden, is als er eens een jonge vrouw mee zou doen. We willen de jeugd graag meer bij poëzie betrekken. Er heeft één keer een vrouw meegedaan. Het is fijn als je in Ede geboren of opgegroeid bent. Dan ben je misschien toch meer betrokken bij alles wat er speelt. Het hoeft natuurlijk niet. Ik woon zelf nu tien jaar in Ede ben juist door het stadsdichterschap ingeburgerd."

'Dichten met de wind mee'

Zondag 27 mei is Harry's dichtbundel 'Dichten met de wind mee' verschenen. De presentatie was bij Kasteel Hoekelum. 'Na drie jaar stadsdichter te zijn geweest van de gelukkigste stad van Nederland, Ede, werd het weer eens tijd voor een bundeling", schrijft Harry in het voorwoord.

"Uit zo'n 300 gedichten selecteerde ik zelf 116 gedichten waarna ik de selectie voor dit bundeltje daarna heb overgelaten aan 22 van de 98 Vrienden van Poëzie. Deze Vrienden ontvangen en verteren wekelijks, geheel vrijwillig, een gedicht door mij geschreven. 73 gedichten met bijbehorende digitekeningen zijn opgenomen in deze publicatie."

Het bundeltje is te bestellen via oonkharry@gmail.com of bij de bekende boekhandel en kost slechts 10 euro exclusief eventuele verzendkosten.

Meer berichten