Onno Gerritse en Bastiaan Berends in het atelier van Berends. Het werk van de kunstenaars is te zien tijdens de atelierroute. (Foto: Julie van Rooij)
Onno Gerritse en Bastiaan Berends in het atelier van Berends. Het werk van de kunstenaars is te zien tijdens de atelierroute. (Foto: Julie van Rooij) (Foto: )

Vijftien jaar Atelierroute Lunteren

Het weekend van 9 en 10 juni is de vijftiende editie van de Atelierroute Lunteren. Lunterse kunstenaars tonen hun nieuwste werk. Nieuwe deelnemers dit jaar zijn schilder Bastiaan Berends en filmmaker Onno Gerritse.

Door Julie van Rooij

Lunteren - De atelierroute wordt georganiseerd door Kunstlijn Lunteren, een groep lokale kunstenaars. Er worden verschillende kunstvormen ten toon gesteld zoals schilder- en beeldhouwkunst, film en fotografie. "Elk jaar wordt alleen het nieuwste werk getoond, zodat bezoekers nooit twee jaar hetzelfde zien", vertelt Berends. "Verder worden er collega-kunstenaars uit het hele land uitgenodigd. Naast ons eigen werk, is er in elk atelier ook kunst van deze gastexposanten te zien. Zo blijft het aanbod gevarieerd."

Experimentele films

Gerritse is de eerste filmmaker van het gezelschap. Hij maakt documentaires over maatschappelijke onderwerpen. Muziek speelt een grote rol in zijn films. "Ik ben momenteel bezig met experimentele films waarbij de kijker zelf zijn verbeelding moet gebruiken. Meestal wordt alles kant en klaar voorgeschoteld, maar hierbij is juist een actieve rol voor de kijker weggelegd." Tijdens de atelierroute vertoont Gerritse korte films en filmfragmenten. Ook geeft hij een workshop met als thema kunst in film.

Berends schildert al van jongs af aan. Enkele jaren geleden volgde hij een schildercursus bij Jan en Alide Bouwsema van Kunstlijn Lunteren en toen is het balletje gaan rollen. "Ik schilder graag mensen en sinds een tijdje ook landschappen. Het is voor mij een ervaring om te zien hoe mensen reageren op mijn werk." De impressionistische schilderijen van Berends zijn te zien tijdens de atelierroute. Een deel van zijn kunstwerken zijn te koop.

Expositie Kernhem

Vijftien jaar geleden hebben een aantal Lunterse kunstenaars voor het eerst de atelierroute georganiseerd. Inmiddels trekt het evenement jaarlijks honderden bezoekers uit het hele land. "Toch blijft het kleinschalig", zegt Gerritse. "Persoonlijk contact met de kunstenaar in zijn werkomgeving staat voorop. Zo krijgen bezoekers inzicht in het ontstaan van het kunstwerk." Ter ere van het 15-jarig bestaan is er in november een expositie in Huis Kernhem.

De atelierroute is meer dan kunst. Er is ook een prachtige fietsroute door de bosrijke omgeving van Lunteren. Rondtrekkende muzikanten zorgen voor muziek. Ook kinderen zijn welkom. Bij de meeste ateliers kunnen ze op hun eigen niveau kennis maken met kunst en soms ook zelf uitproberen. "En ik heb een grote trampoline", voegt Gerritse toe.

De routekaart is te vinden op kunstlijnlunteren.nl

Meer berichten