Op zaterdag 22 december zingt het Roder Meisjeskoor 'A Festival of Lessons and Carols'.
Op zaterdag 22 december zingt het Roder Meisjeskoor 'A Festival of Lessons and Carols'. (Foto: Eric van Santen)

Kerst en Pasen beleef je in de Edesche Concertzaal

Kerst en Pasen vier je met twee grote ensembles in de Edesche Concertzaal. Op zaterdag 22 december wordt het podium gevuld door het beroemde Roder Meisjeskoor. Zij brengen samen met organist Sietze de Vries een typisch Engels 'Festival of Lessons and Carols'. Op zaterdag 23 maart neemt het Apollo Ensemble je mee in een van de mooiste passies uit de barok: de 'Brockes-Passion' van Georg Philipp Telemann.

EDE - Beleef een avond in Engelse kerstsfeer met het meisjeskoor 'Roden Girl Choristers'. Dit beroemde koor zingt 'A Festival of Lessons and Carols'. Hierin worden bekende kerstliederen afgewisseld met bijbellezingen voor de adventstijd.


Lessons and Carols

Uiteraard wordt het publiek uitgenodigd om een couplet van een carol of een hymne mee te zingen. Met het indrukwekkende orgelspel van Sietze de Vries wordt dit ongetwijfeld een feest. Het Roder Meisjeskoor brengt de traditie van 'A Festival of Lessons and Carols' al bijna twee decennia in Nederland. Voor veel mensen zijn deze concerten inmiddels uitgegroeid tot het startpunt van Kerst.


Telemanns 'Brockes-Passion'

"Moge mijn pen zich bevochtigen met tranen, opdat hij zulk nat ook bij anderen uitlokt." Deze woorden schreef Telemann in het voorwoord van zijn indrukwekkende 'Brockes-Passion'. Of dat bij de eerste luisteraars in 1716 ook echt gebeurde, weten we niet. Wel maakt Telemanns 'Brockes-Passion' nog altijd diepe indruk op de luisteraars. De tekstschrijver Brockes plaatst je midden in het lijdensverhaal. Telemann voegt daar met zijn aangrijpende muziek nog een extra dimensie aan toe.


Apollo Ensemble

De musici van het Apollo Ensemble komen uit alle windstreken komen. Artistiek leider is de van oorsprong Oekraïense violist David Rabinovich, die zijn internationale sporen ruimschoots heeft verdiend en al zeventien jaar prominent lid is van Ton Koopmans Amsterdam Baroque Orchestra. Het Apollo Ensemble is gegrepen door het wonder dat eeuwenoude muziek telkens weer als nieuw kan klinken. Afgelopen seizoen maakte het Apollo Ensemble veel indruk met Händels 'Brockes-Passion'.

Beluister zaterdag 23 maart het meesterwerk van Telemann.

Meer berichten