Ria Maliepaard nodigt belangstellenden uit om deel te nemen aan de manifestatie tegen luchtvaartgroei op 23 juni. (Foto: Julie van Rooij)
Ria Maliepaard nodigt belangstellenden uit om deel te nemen aan de manifestatie tegen luchtvaartgroei op 23 juni. (Foto: Julie van Rooij) (Foto: )

Landelijke protestactie laagvliegroutes

Hoog over Ede, de Edese belangengroep tegen laagvliegroutes, neemt op zaterdag 23 juni deel aan een landelijke manifestatie tegen de groei van de luchtvaart. Ria Maliepaard van Hoog over Ede nodigt belangstellenden uit om deel te nemen aan de actie.

EDE - "Door de ongebreidelde groei van de luchtvaart is het Nederlandse luchtruim overvol", zegt Maliepaard. "Het is een nationaal probleem waar inwoners de dupe van worden. Woongenot, milieu, gezondheid en veiligheid komen in het geding. De groei van de luchtvaart is ook de oorzaak van de geplande laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport waar Ede vanaf 2020 mee te maken krijgt."

Samen sterk

Hoog over Ede heeft de handen ineen geslagen met andere lokale belangengroepen tegen luchtvaartoverlast: samen is het Landelijk Bewoners Beraad Luchtvaart (LBBL) opgericht. Het LBBL wordt ondersteund door milieuorganisaties zoals Greenpeace. Maliepaard: "Samen sta je sterker. Allemaal apart knokken voor je eigen woonplaats heeft geen zin. We moeten breder kijken dan Ede en samen een landelijke vuist maken tegen de luchtvaartgroei."

Het protest tegen de luchtvaartgroei zal op zaterdag 23 juni om 13.00 plaatsvinden in zes steden. De acties tegen de laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport vinden plaats in Zwolle. De exacte locatie wordt binnenkort bekend gemaakt op hoogoverede.nl. "Er komen sprekers van onder andere Greenpeace en LBBL", vertelt Maliepaard. "Met alle aanwezigen vormen we een 'human banner' en houden een protestmars. Belangstellenden kunnen kunnen contact opnemen met Hoog over Ede. Bij voldoende interesse willen we een bus inzetten."

Bevoordeling luchtvaart

Het voormalig gemeenteraadslid van de Partij van de Arbeid heeft de ontwikkelingen inzake de laagvliegroutes altijd met interesse gevolgd. Na het bezoeken van de informatiemiddag van Hoog over Ede besloot zij zich in te zetten voor de belangengroep: "Ik zag een keer een kaartje met alle vliegbewegingen in Nederland en daar schrok ik van. Het is in de lucht drukker dan op de snelweg."

Hoe komt het dat de luchtvaart zo enorm groeit? "Dat komt door de bevoordeelde positie van de luchtvaart", weet Maliepaard. "De luchtvaart hoeft niet te voldoen aan het klimaatakkoord. En er wordt geen belasting geheven over kerosine en vliegtickets. Door deze oneerlijke concurrentie zijn milieuvriendelijke alternatieven zoals de trein vaak duurder. Het is hoogste tijd voor een ander luchtvaartbeleid."

hoogoverede.nl

Meer berichten