Lopers Roparun worden warm onthaald in Ede. Vrijwilligers Toon Hermans Huis delen pannenkoeken uit.
Lopers Roparun worden warm onthaald in Ede. Vrijwilligers Toon Hermans Huis delen pannenkoeken uit. (Foto: Toon Hermans Huis Ede)

'De hele nacht verheugd op Ede'

Het was weer een spektakel, de Roparun doorkomst in Ede afgelopen zondagnacht en -morgen. 308 teams onderweg van Hamburg naar Rotterdam passeerden de brandweerkazerne. “We hebben ons de hele nacht verheugd op Ede."

Ede - Al vijf jaar op rij is de brandweerkazerne de doorkomst voor de lopers van de Roparun. Ze vinden er een slaapplek, een rustpunt, maar bovendien een warm onthaal. Om 18 uur op Eerste Pinksterdag begon het al. Initiatiefnemer Co Vink had gezorgd voor een heerlijke maaltijd voordat alle vrijwilligers aan het werk gingen. De rode loper werd dwars door de kazerne uitgelegd, de muziekinstallatie werd aangesloten, bogen en springkussens werden opgeblazen en kraampjes werden klaargezet. Ondertussen werd er binnen 150 liter beslag voor pannenkoeken gemaakt door de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Ede. Deze avond, nacht en ochtend bakten zij 1800 pannenkoeken voor alle deelnemende teams en hun begeleiders. Even na 3 uur in de nacht kwam het eerste team binnen. Een groepje enthousiaste fietsers gaf hen een warm welkom bij de Driesprong. “Welkom in Ede, is het nog een beetje vol te houden? Kunnen we iets voor jullie betekenen? Jullie zijn bijna in Ede. Daar wacht jullie koffie, fris, een maaltijd of een slaapplaats.”

Ook burgemeester Verhulst was één van de fietsers die deze nacht op en neer reed tussen Otterlo en Bennekom om de lopers en fietsers te verwelkomen en uit te zwaaien.. Bij de kazerne aangekomen kreeg ieder team een welverdiend applaus. Het eerste team dat even na drie uur ’s nachts binnenkwam, maar ook het laatste team dat net voor half negen in de ochtend arriveerde. “Onvoorstelbaar, dit hebben we vannacht nog niet zo meegemaakt”, zegt één van de deelnemers van het laatst aangekomen team. In de meeste plaatsen was de doorkomstpost al opgedoekt. Maar in Ede niet, daar is de sfeer altijd goed.”

Meer berichten