Vincent Mosch geniet in het buitengebied van een vers stukje geitenkaas. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen)
Vincent Mosch geniet in het buitengebied van een vers stukje geitenkaas. (Foto: Jacqueline Imminkhuizen) (Foto: Jacqueline Imminkhuizen )

De boer op met regionale producten

De gemeenschap gaat steeds meer prat op gezondheid. Gemak dient nog steeds de mens, maar het aantal mensen dat bewust met haar of zijn voedsel omgaat is stijgende. Bennekommer Vincent Mosch speelde daar enige jaren geleden handig op in. Met kersverse producten uit de Vallei, hoopt hij de consument nog meer bewustwording bij te brengen.

Door Marcel van den Top

BENNEKOM - Het buitengebied van Ede en omstreken is bij uitstek geschikt voor eigen productie. Via de website eetvallei.nl kan de consument in de omgeving dat zelf ondervinden. Het platform biedt diezelfde consument de gelegenheid om met producten uit de eigen streek enigszins af te rekenen met de voorgeproduceerde markt. Initiatiefnemer van het platform is Vincent Mosch. Geboren in Wilinis en sinds enkele jaren woonachtig in Bennekom. "De landschappen van beide gebieden lijken wel wat op elkaar", begint hij. "Ik was voor dit project werkzaam als kaasspecialist. In die zin heb ik wel een verleden als het gaat om natuurlijke producten."

Eenmaal in Bennekom beland, kwam Mosch al snel in aanraking met Esther Schoemaker, initiatiefnemer van het zogeheten boerbuurgenootschap. In eerste instantie werkten ze nog nauw samen. Inmiddels is Schoemaker op de achtergrond nog actief.

In zijn streven naar natuurlijke producten, kan de consument terecht in de buitengebieden rondom Ede, Bennekom en Wageningen. "De markt ten aanzien van natuurlijke producten is groeiende", weet Mosch. "Dat is af te lezen aan het groeiend aantal belangstellenden. We hebbben ook een online-service, zodat consumenten de producten thuis afgeleverd krijgen." Inmiddels heeft eetvallei.nl ook een convenant gesloten met drie regionale verzorgingsinstellingen: Bethanië, Maanderzand en 's Heeren-Loo. "Ik zoek in die instellingen ook iemand die zelf kan koken", zo luidt het plan. "Zo willen we gezond eten ook dichter bij diegenen brengen, die wat minder valide zijn. Maar we merken ook dat het bezoeken van onze natuurboerderijen steeds meer aan populariteit wint."

Het aanbod is aanzienlijk. Niet alleen zuivelproducten ('we maken zelfs ons eigen camembert'), ook brood, vleeswaren diverse soorten broodbeleg, sappen en alcoholische dranken maken deel uit van het assortiment. Rechtstreeks vanuit de producent op het bord van de consument.

"Het leeuwendeel van de werkzaamheden verricht ik zelf", besluit Mosch. "De bezorging ook. In de toekomst wil ik me meer toeleggen op het coördineren van het geheel. Het toevoegen van meerdere werknemers behoort tot het plan." Wie meer wil weten over het platform, kan een kijkje nemen op de site: eetvallei.nl

Meer berichten