In de kleedkamer van VV Bennekom wacht Tarek gespannen op het vriendenteam  om hen te vragen of hij voortaan mee mag voetballen. Zijn verhaal heeft hij uitgeschreven op een papiertje (foto: Pickwick)
In de kleedkamer van VV Bennekom wacht Tarek gespannen op het vriendenteam om hen te vragen of hij voortaan mee mag voetballen. Zijn verhaal heeft hij uitgeschreven op een papiertje (foto: Pickwick) (Foto: Pickwick)

Tarek scoort nieuwe voetbalvrienden

Nadat hij meerdere vrienden uit zijn voetbalteam verliest tijdens de oorlog in Syrië, heeft Tarek Alokla inmiddels nieuwe sportbroeders gevonden bij VV Bennekom.

Ede - Zowel de oorlog als Islamitische Staat trekken een zware wissel op de burgers van Syrië, zo ook op Tarek en zijn familie. Wanneer hij beschuldigd wordt van demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad is hij zijn leven niet meer zeker. De dreiging van IS versterkt dit gevoel van onveiligheid. Bij een bomaanslag van de terreurorganisatie komen 15 van zijn voetbalvrienden om het leven. In 2016 vlucht de jonge man uit zijn geboorteland, zijn vrouw kan hem enkele maanden later volgen.

Vlucht door Europa

Het is een lange tocht vanuit de stad Aleppo in Syrië. Via Turkije, Griekenland en Duitsland komt Tarek in Nederland terecht, waar hij herenigd wordt met zijn vrouw. In een onbekende omgeving wil hij samen met zijn vrouw en pasgeboren kindje een nieuw leven opbouwen. Op Facebook ziet hij de oproep van een bekend theemerk waarin men vluchtelingen oproept om te gaan sporten, na aanmelding wordt Tarek geselecteerd en in contact gebracht met VV Bennekom.

Vriendenteam

Aanvoerder Frank van Doorn: "De meesten van ons team spelen al vanaf hun jeugd samen." De voetballers van Bennekom 8 reageerden eerst sceptisch. Van het persoonlijke verhaal van Tarek vallen de leden stil, onder de indruk als ze zijn. De prangende vraag volgt of hij onderdeel mag worden van het vriendenteam. Wanneer er iemand roept dat hij dan wel moet scoren, is het ijs gebroken.

Herinneringen

Tarek: "In Syrië zat ik in een voetbalteam genoemd 'De Vrijheid'. We speelden, trainden, gingen uit en deden alles samen. Mijn vrienden zijn omgekomen in de oorlog. Ik zal ze nooit vergeten, maar er zijn nu stappen gezet om een heel nieuw leven op te bouwen. VV Bennekom draagt daar aan bij"

Meer berichten