Roland Smeenk op de Praatstoel in ontwikkeling.
Roland Smeenk op de Praatstoel in ontwikkeling.

Roland Smeenk laat stoelen praten op Popup Festival Ede

Het Popup Festival wat van 25 tot en met 27 mei gehouden wordt in Ede centrum is een plek voor hele diverse projecten. Een plek waar kunstenaars dingen kunnen uitproberen. Dit jaar werkt onder andere Roland Smeenk mee.

Ede - Roland is software engineer en ontwikkeld (digitale) kunstinstallaties. Voor het Popup Festival ontwikkelt hij de techniek en software voor 'de Praatstoel' van drie meter hoog. Deze enorme stoel komt te staan op het Bevrijdingsplein en begint zomaar een gesprek met je. ''Welkom bij het Popup Festival'', zegt de stoel. Of ''Ga toch zitten''. Zelfs flirten kan de stoel al is dat geheel eigen wijze als hij een voorbijganger toeroept ''Zo daar zit een lekker stel pootjes onder!'' De Praatstoel wordt zo een levend element.

Daarnaast bevinden zich in de stoel laatjes waarin weer een miniatuur wereld te vinden is. Zo wordt er gespeeld met verschillende perspectieven.


Grenzen vervagen

Roland Smeenk maakte eerder verschillende kunstinstallaties waarbij digitaal en realiteit met elkaar verbonden worden. Zijn werk vervaagt de grenzen van het mogelijke en het onmogelijke. Ook bij de Praatstoel vervagen grenzen. Iemand die op de Praatstoel zit wordt ineens heel klein. Maar als je op de kleine stoel naast de grote Praatstoel gaat zitten verander je ineens in een enorm reus. "Dit heet getrokken perspectief" legt Roland uit. Hierdoor kun jezelf anders gaan waarnemen. Een dankbaar object om hilarische foto's van te maken.

Hij ziet uit naar interactie tussen stoel en mensen. "Je bedenkt dingen van te voren en dan is het zien hoe alles samenvalt. Werkt de techniek zoals gedacht? Is het geluid in drukke winkelstraat ook goed te horen? Wat gaan mensen doen als ze de stoel zien het horen? Het is spannend om te zien hoe iets uit gaat werken.''

Meer berichten