Foto: Karel Loman

Met andere ogen naar molens kijken

In december van het afgelopen jaar werd het ambacht molenaar, uitgeroepen tot immaterieel erfgoed en verwierf hiermee een plekje op de erfgoedlijst van UNESCO. De wieken van alle molens in Nederland stonden 'in de vreugd'. Dit bericht zorgde ervoor dat ik met andere ogen naar de molens in mijn omgeving ging kijken. Ik werd mij bewust van het feit dat in al deze molens molenaars aan het werk waren om een belangrijk deel van ons erfgoed te behouden.

Door Karel Loman

Ede - In de gemeente Ede staan vijf bijzondere molens. De Concordiamolen in het centrum van Ede, de Doesburgermolen tussen Ede en Lunteren, de Keetmolen naast station Ede-Wageningen, molen De Hoop in Lunteren en de Walderveense molen in Walderveen.
De drie eerstgenoemde molens zijn gebouwd in opdracht van de familie Van de Craats. Toen de heer Van de Craats overleed werden de wieken van de molens in de rouwstand geplaatst. De molenkap draaide mee met de rouwstoet.

Ik besloot eens te gaan praten met een van de molenaars en kwam zo terecht bij Nico Vos, die molenaar is op de Keetmolen, een stenen achtkante beltmolen. Wanneer je het pad naar de Keetmolen oploopt zie je als eerste de baard van de molen waarop het jaartal "1750" pronkt. ''Dit jaartal klopt niet'', zegt Nico, die elke donderdag de molen in werking zet. ''De herkomst van het jaartal 1750 is onduidelijk.''

Nico loopt me tegemoet en nodigt me uit om binnen te komen. Ik maak een sprong terug in de tijd. Het houtwerk, de geur, de kleuren. Alles ademt de sfeer van vroegere tijden. In het weinige licht wat door de raampjes valt zie ik als eerste de meelgoten, waardoor het meel vanuit de stenen naar beneden kwam om daar te worden opgevangen in zakken. Vroeger was de molen echt een machine waarmee zoveel mogelijk gemalen werd. ''Van een dag malen voor het plezier, zoals ik nu doe, ben ik al moe,' zegt Nico Vos. ''Wat moet het dan zijn als je dag in dag uit moest malen.''

De Keetmolen heeft een lange geschiedenis en hiervan zijn meerdere bewijzen terug te vinden in de molen.
Nico wijst mij op een mooie inscriptie in de balk onder de vloer van de maalzolder met het jaartal 1862. Deze balk is dus nog van voor de brand. Op de steenzolder tilt hij een luik in de vloer op waardoor ik kan zien dat er nog een restant van het pelwerk in zit. Deze molen was dus ook in gebruik als pelmolen.

Het is fascinerend wat Nico mij allemaal kan vertellen. Ik kom tot de conclusie dat het in de molen niet alleen gaat om de machine maar ook om de vakman die deze machine laat draaien. Hij houdt de molen en de geschiedenis levend voor komende generaties. Nog steeds wordt er zo nu en dan gemalen maar nu alleen om aan geïnteresseerden te kunnen laten zien hoe de molen werkt. Als de wieken van de molen draaien dan is iedereen welkom om te kijken hoe de molen werkt. De molenaar is aanwezig op donderdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molendag. Dan draaien alle molens in Nederland. Kom dan gerust een kijkje nemen bij en in de vijf molens die Ede rijk is.

Meer berichten