Logo edesepost.nl


Wie een bezwaar indient, wordt binnenkort in sommige gevallen gehoord door een ambtenaar van de gemeente Ede.
Wie een bezwaar indient, wordt binnenkort in sommige gevallen gehoord door een ambtenaar van de gemeente Ede. (Foto: Danny van Zeggelaar)

D66 vertrekt en VVD arriveert: opnieuw onrust in coalitievorming

De VVD doet alsnog mee aan de coalitieonderhandelingen om een nieuw Edes College. De partij van fractievoorzitter Hester Veltman neemt de plaats in van D66, die na een intern conflict waarin twee van de drie raadsleden zich afsplitsten, zich terugtrok uit het coalitieoverleg.

Door Rick Praamstra

EDE - D66 bleek enkele weken geleden een verrassende naam tussen de partijen die informateurs Gerhard van den Top en Peter Schalk presenteerden als mogelijk coalitiepartner. Maar nadat er discussie ontstond tussen lijsttrekker Stephan Neijenhuis en de nummer twee en drie op de lijst Charifa el Kaddouri en Rina Moorman over de partijkoers, besloot de partij vorige week donderdag uit de onderhandelingen te stappen. Voor Neijenhuis een logische stap: ''Wij zijn uitgenodigd als D66-fractie, maar wij kunnen onszelf onderling niet verenigen. Om deze reden kunnen wij geen onderdeel vormen van een stabiele coalitie."

Het vertrek van D66 is al even verrassend. De vrijdagochtend na dit besluit bespraken de overige vier partijen (ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen en GroenLinks) samen met formateur Gerhard van den Top onderling de ontstane situatie en nodigden naar aanleiding van dit gesprek de VVD uit om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Maandag startten de vijf partijen de onderhandelingen.

Inhoud

Fractievoorzitter Hester Veltman wil niet uitgebreid reageren op de plotselinge samenwerking met de vier partijen die eerder met D66 in zee gingen. Haar partij wil zich nu vooral concentreren op de onderhandelingen en geeft aan dat de coalitieonderhandelaars op 'constructieve en positieve wijze' bezig zijn met de inhoud. Wel geeft ze aan "Blij te zijn dat we aan tafel zitten."

Cora Otter van de ChristenUnie houdt het ook bij een korte reactie op de hernieuwde samenwerking met de VVD. "Na de onrust van de afgelopen dagen zijn we weer vol op de inhoud bezig." In een persbericht van afgelopen zaterdag melden de coalitiepartners dat ze de het proces 'voortvarend en zorgvuldig' willen voortzetten. Door al snel de VVD te vragen voldeden ze aan die wens.

Hard gelag

De keuze voor de VVD betekent dat de SGP ook na de terugtrekking van D66 niet zal deelnemen aan het college. Een hard gelag voor de confessionele partij. Raadslid Arnold Versteeg sprak via Twitter zijn teleurstelling uit. "De SGP-de grootste partij van Ede- is niet geconsulteerd en wordt genegeerd. Ruim 8500 kiezers worden opnieuw geschoffeerd. Bizar, bitter, pijnlijk. En nu? Wij vervolgen onze weg met overtuiging! Dat doen wij met 3c's: christelijk, constructief & consistent." De coalitiebesprekingen gingen na het weekend onder andere over het sociaal domein: hoe biedt de gemeente goede zorg en hoe is dat toekomstbestendig te financieren? Op 17 mei hopen de partijen de bestuursakkoord te presenteren en een nieuw college te installeren.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox