Onze cartoonisten Jasper en Martijn Hendriksen mochten zaterdag één van de tien Pluimen in ontvangst nemen. De 'Two Green Guys' tekenen wekelijks een cartoon voor De Edese Post waarbij ze allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen onder de aandacht brengen.
Onze cartoonisten Jasper en Martijn Hendriksen mochten zaterdag één van de tien Pluimen in ontvangst nemen. De 'Two Green Guys' tekenen wekelijks een cartoon voor De Edese Post waarbij ze allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen onder de aandacht brengen. (Foto: Ester Wormgoor)

Tien Pluimen voor Edese kanjers

Met een big smile op hun gezicht poseren ze geduldig voor alle fotografen. Vanmorgen hadden ze nog geen idee wat hen te wachten stond en nu zijn ze de trotse bezitter van een Pluim. "En dik verdiend", vindt burgemeester Verhulst. "Een Pluim krijg je niet zomaar, daar moet je echt wat voor doen."

Door Ester Wormgoor

Ede - Ze waren allemaal met een smoesje naar Cultura gelokt. Kinderen en jongeren die iets bijzonders doen voor onze samenleving. Zich belangeloos inzetten voor anderen of een bijzondere prestatie hebben verricht. Kinderen die uitblinken op het gebied van sport of cultuur, onmisbaar zijn voor een hulpbehoevend familielid of net als onze cartoonisten supercreatief zijn.

Vijftig cartoons

Jasper en Martijn Hendriksen hebben inmiddels meer dan vijftig cartoons voor deze huis-aan-huiskrant getekend. Hun vader Ap had hen voorgedragen voor de Pluim. "Jasper en Martijn nemen het tekenen van deze cartoons, met maatschappelijke onderwerpen die in Ede spelen, heel serieus. Bovendien zijn ze altijd voor anderen in de weer."

Dat is ook één van de redenen waarom de zeskoppige jury besloot hen met een Pluim te belonen. "Nadat hun oom overleed aan COPD hebben Jasper en Martijn geld ingezameld voor het Longfonds. Dat deden ze door een webshop te openen en hun eigen producten te verkopen."

Ook was de 15-jarige tweeling in de race om de Schippers van de Kameleon te worden. Dat lukte net niet, maar de jury had wel iets anders voor hen in petto: De Pluim. Jasper en Martijn genieten van de aandacht en vinden het een eer dat zij tot één van de tien behoren. Een eerste reactie? "Leuk, gaaf, we hadden het echt niet verwacht, maar we zijn er wel heel trots op."

Het aspirantenteam van de Jeugdbrandweer Ede ontving de Pluim, omdat zij Nederlands kampioen werden bij de brandweerkampioenschappen. En dan waren er natuurlijk de sporters. Team J2-BC Netwerk Ede kreeg de onderscheiding, omdat ze Nederlands kampioen badminton werden.

Het Zweedse estafetteteam van Climax werd Nederlands kampioen bij de junioren, Isa Leroy werd Nederlands kampioen tijdens het Nederlands Pupillen Toernooi schaatsen en Polar Bears topper Nina ten Broek won zilver op het EJK en brons op het WJK. "Van deze sporters gaan we zeker meer horen", voorspelt de burgemeester.

Shirley van Engelenhoven is onmisbaar bij de scouting, Sophia Autsema bij De Oude Hofstede, Aleyna Kilinç voor haar visueel beperkte tante en Cas Binnendijk voor zijn opa die getroffen werd door een herseninfarct. Tien Pluimen voor deze Edese kanjers. Trots sloegen zij de spijker met hun naam in het Pluimenblok.

Meer berichten