Mevrouw Toos Boogert-de Krom is zaterdag 14 april 100 jaar geworden. Burgemeester René Verhulst verraste haar met een bezoek. 'Ik doe alles nog zelf. Ik kook mijn eigen potje en ben nog hartstikke druk."
Mevrouw Toos Boogert-de Krom is zaterdag 14 april 100 jaar geworden. Burgemeester René Verhulst verraste haar met een bezoek. 'Ik doe alles nog zelf. Ik kook mijn eigen potje en ben nog hartstikke druk." (Foto: Ester Wormgoor)

100-jarige: 'Ik bridge, kook zelf en rij nog auto'

Ze bridget vijf keer in de week, kookt elke avond haar eigen potje en doet haar boodschappen nog zelf met de auto. "100 jaar en u rijdt nog auto?" "Ja hoor, maar alleen nog in Bennekom. Tot vorig jaar reed ik nog wel eens op en neer naar Driebergen. Dan gaf ik hem even stevig van katoen. Dat is goed voor de accu."

Door Ester Wormgoor

Bennekom - De deur van het appartement in de Aleidahof in Bennekom gaat open. In de deuropening staat een kwieke dame. Ze heeft een grote glimlach op haar gezicht en ziet er zeker niet uit alsof ze honderd is. Dit kan de jarige niet zijn. Toch maar even voorzichtig polsen. "Ja hoor, ik ben Toos Boogert en vandaag 100 jaar geworden", antwoordt de van oorsprong Brabantse lachend. "En ik doe alles nog zelf. Ik kook mijn eigen potje en ben nog hartstikke druk met van alles."

Rots in de branding

De burgemeester komt vandaag op visite om mevrouw Boogert te feliciteren. Riet Busser en schoondochter Thea Boogert zijn er ook. "Riet is geen dochter, maar zo voelt het wel", zegt mevrouw Boogert. "We kennen elkaar al 18 jaar. We zijn tegelijk in de Aleidahof komen wonen. Ze is mijn rots in de branding, ook vandaag weer. Ze heeft alles voor mijn verjaardag geregeld." Riet: "Vanmorgen hebben we haar verjaardag in huis gevierd. Er waren 65 mensen op visite, alle 65 gebakjes zijn op. Mensen uit ons huis, maar ook van de bridgeclub. We gaan graag samen op stap, naar Tineke Schouten bijvoorbeeld, en we bridgen samen. Binnenkort stopt dat helaas, want Toos gaat verhuizen." "Niet naar een verpleeghuis hoor, ik ben dan wel 100, ik ga nog gewoon zelfstandig wonen. Ik krijg nu alleen één keer per week hulp bij het douchen en dat zal straks hetzelfde zijn. Ik vind het fijn om zelfstandig te zijn. Ik bridge vijf keer per week. Daar blijf je scherp van. En als ik een boodschap nodig heb, leg ik mijn rollator achter in de auto en rijd ik zelf naar de Albert Heijn of de Plus hier in het dorp."

U bent al jong getrouwd. Vertelt u eens? "Wij hadden thuis altijd veel aanloop van de marechaussee en zo heb ik mijn man ontmoet. Ik was 18, hij 28 en we wilden graag samen zijn. Eigenlijk kon ik thuis helemaal niet gemist worden, wij zaten in de tuinbouw. Mijn man was bij de politie en we konden een huis huren in Delfgauw, maar dan moesten we wel getrouwd zijn. Dus dat hebben we toen gedaan."

Mevrouw Boogert verhuist 1 mei naar Rozenburg. "Dat is bij Rotterdam. Ik mis mijn familie en zij wonen daar in de buurt. 'Dochter' Riet moet haar gaan missen, schoondochter Thea is blij dat Toos naar Rozenburg verhuist. "We zijn hartstikke gek op elkaar. Altijd geweest ook. Mijn ouders zijn al jong overleden en mijn man zat vaak op zee en dan ging ik gezellig naar mijn schoonmoeder toe." "Die gezelligheid was er vroeger bij ons thuis ook", vertelt mevrouw Boogert. "Als wij uit school kwamen, zat onze moeder op ons te wachten. We zaten voor de Brabantse schouw bij de kachel en zongen samen de liedjes die wij op school geleerd hadden. Mooie herinneringen, het zijn in het leven de kleine dingen die het hem doen."

Meer berichten