De familie Van Blijderveen. Van links naar rechts: Eva, Sonja, Lisa, Suzanne, Wim en schoonzoon Sander.
De familie Van Blijderveen. Van links naar rechts: Eva, Sonja, Lisa, Suzanne, Wim en schoonzoon Sander. (Foto: Marcel van den Top)

Edes gezin is helemaal blauw en zwart

De korfbalvereniging Reehorst'45 staat bekend om zijn familiaire karakter. Niet zelden zijn er meerdere leden binnen één gezin die actief lid zijn. De Edese familie Van Blijderveen spant wat dat betreft de kroon. Alle vijf de gezinsleden zijn fanatieke beoefenaars van de korfbalsport.

EDE - Het gezin Van Blijderveen bestaat uit moeder Suzanne en vader Wim. Wim speelde jarenlang in het eerste van Reehorst'45. Hij heeft het stokje inmiddels overgedragen aan dochter Sonja, die thans de eer van de familie hoog houdt in het vlaggenschip. Daarin speelt ze samen met vriend Sander. Zo gesteld is de familie met zes vertegenwoordigd binnen de vereniging. "Best wel uniek", vindt vader Wim. "Het zegt ook wel iets over het karakter van de vereniging. De meeste kinderen gaan op korfbal, omdat ze dat van hun ouders hebben meegekregen. In ons gezin was niet iedereen meteen even enthousiast. Maar we hebben ze zover gekregen."

Wim speelt nu zijn wedstrijden midweeks. De gedrevenheid is er nog steeds. "Maar er is wel één belangrijk verschil", verklapt hij. "Het gaat allemaal niet zo snel meer als vroeger." Suzanne speelt haar wedstrijden in het volgens haar 'gezelligste' team van de club. "Het bierteam", lacht ze. "Vooral in de derde helft blinken we wekelijks uit."

De jongste uit het gezin, de 16-jarige Eva, legt uit wat er zo mooi is aan de vaak verguisde sport korfbal. "In de eerste plaats leer je samen te spelen. Het draait bij korfbal allemaal om tactiek en techniek. En het is ook nog eens goed voor je balgevoel." Lisa is met haar 24 jaar de oudste van de drie dochters. Ze is tevens ook de meest bedachtzame. Daar maakt ze ook geen geheim van. "Ik heb wel geleerd om me meer te laten horen in het veld", zegt de speelster van het tweede. "Tegenwoordig ben ik ook trainer van een jeugdteam, de C1. Dan is het ook wel handig als je één en ander kunt overbrengen aan een groep." Reehorst'45 is niet alleen een vereniging, waar het draait om gezelligheid. De vereniging geeft je ook de mogelijkheid om je persoonlijkheid te ontwikkelen.

Schoonzoon Sander van Capellen eet af en toe ook een hapje mee. Hij en Sonja, de middelste van de drie dochters, speelden al een tijdje samen. Op het korfbalveld is de vonk overgeslagen. Zo ging het met de ouders Suzanne en Wim ook. "Ik heb zelf ook nooit ergens anders gespeeld", merkt hij op. "Ik kreeg ooit de kans om bij Oost-Arnhem te spelen. Maar ik vond het hier veel te leuk."

Toch gaat er wat veranderen bij Sander. De vrachtwagenchauffeur zet het korfbal op wat lager pitje, om zijn werk voorrang te geven. "Maar je gaat ons nog wel missen", geeft vriendin Sonja hem gekscherend mee.

Meer berichten