Voor beeldend kunstenaar Leida Lok is knuffelbeer Bram de inspiratiebron geweest voor het prentenboek “Voor altijd vrienden” waarmee zij de fantasie van kinderen wil prikkelen om spannende avonturen te bedenken (foto: Diana Kervel)
Voor beeldend kunstenaar Leida Lok is knuffelbeer Bram de inspiratiebron geweest voor het prentenboek “Voor altijd vrienden” waarmee zij de fantasie van kinderen wil prikkelen om spannende avonturen te bedenken (foto: Diana Kervel) (Foto: Diana Kervel)

'Fantaseren kun je leren met beren'

Een kleurrijk boek vol met afbeeldingen maar vooral zonder tekst. Edese kunstenares Leida Lok heeft het boek 'Voor altijd vrienden' uitgebracht om de fantasie van kinderen te prikkelen met beelden, waardoor ze samen met oma en opa de avonturen erbij gaan verzinnen.

Ede - De basis voor het belevingsboek ontstond vier jaar geleden via een levendige correspondentie met een vriendin uit Drenthe. "We kozen een creatieve invalshoek voor de briefwisseling, namelijk de wereld bezien door de ogen van mijn 25 jaar oude knuffelbeer Bram." Al snel kreeg hij gezelschap van de beweeglijke muis Miep.
De avonturen van beide vrienden werden op houten panelen geschilderd waaruit een hele serie is ontstaan.

Voorbestemd

De productie van het boek heeft heel wat voeten in aarde gehad. "Op een of andere manier kwamen de juiste mensen op mijn pad, zoals mijn persoonlijke mentor Edo Hebinck, Hans Loeve van Boekhandel Het Paard van Troje en Drukkerij van Eden. Ik ben hen zeer erkentelijk en erg trots op het resultaat. Bij de presentatie van het boek heeft beer Bram natuurlijk naast mij gezeten bij het signeren."
Over het ontbreken van begeleidende teksten is Leida Lok heel stellig: "Wanneer Bram en Miep aan tafel zitten, dan moeten kinderen zelf gaan verzinnen waarover zij praten. Gaat het over het weer, konijnen, of wellicht die zachte kneedbare squishy's die je nu overal ziet? Iedereen vult het in naar zijn eigen belevingswereld." Niet alleen kinderen zo blijkt: "Vorige week hoorde ik dat het boek ook heel geschikt is voor dementerende ouderen. Een inspiratiebron om in gesprek te gaan want met een verhaal vertellen maak je contact."

Vervolg

Of er een vervolg komt van het boek weet de beeldend kunstenares nog niet, hoewel de reacties bovenal positief zijn. "Ik ben begonnen om mijn levensgeschiedenis af te beelden op linnen. Op mijn leeftijd ben ik daar nog wel even mee bezig", zegt 78-jarige Leida Lok glimlachend.

Meer berichten