Weer Rotterdams na testperiode

Medio mei maakt het college bekend wat de resultaten zijn van de testperiode rond de falende Valleihopper die de leerlingenvervoer in de regio regelt. Deze toezegging deed wethouder Leon Meijer donderdagavond tijdens de politieke dag.

Door Rick Praamstra

EDE - De Valleihopper maakte op 21 augustus 2017 zijn entree en dat liep anders dan gepland: kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, werden niet, te vroeg of te laat opgehaald door de vervoerders Noot, Munckhof en Van Driel. Regiecentrale Transvision moest het allemaal in goede banen leidden.

Drie weken geleden presenteerde Regio FoodValley een rapport waarin de oorzaak van de problemen werd geschetst. In een notendop: goede communicatie tussen de verschillende partijen ontbrak en de introductie werd schromelijk onderschat. Zowel de gemeente als Transvision als de vervoerders maakten fouten. De belanghebbenden rookten de vredespijp en maakten plannen om dit debacle niet te laten herhalen. Vervoerder Noot nam de regie over en langzaamaan liep alles weer redelijk op rolletjes.

Na de zomer, als het nieuwe schooljaar start, moet Transvision sowieso weer de regie op zich nemen. De ict-systemen rond het vervoer worden momenteel getest. Pas als alles vlekkeloos verloopt zal Noot het stokje weer doorgeven aan Transvision. Wethouder Meijer verwoordde het donderdag zo: "Ouders zullen er weinig van horen en merken. Ze komen er pas achter dat Transvison weer de regie heeft als ze de callcenter bellen en ze een Rotterdams accent aan de andere kant van de lijn horen (Transvision komt uit het Westen RP)."

Meijer in zijn rol als voorzitter van de bestuurscommissie Regio FoodValley en wethouder Johan Weijland legden donderdagavond verantwoording af aan de gemeenteraad. Verschillende partijen vroegen zich af waarom er nu pas een testperiode plaats vindt en niet vorig jaar. Fractievolger Edy Bouma van Gemeentebelangen zei het geen wonder te vinden dat het fout ging als er zoveel complexe systemen en organisaties tegelijk geïntroduceerd worden. "Als overheid moet je er dan strak bovenop zitten."

Meijer counterde de verwijten door uit te leggen dat de gemeente er alle vertrouwen in had dat het vervoer zonder al te grote problemen zou verlopen. In Arnhem liep het WMO-vervoer (waaronder leerlingenvervoer) onder regie van Transvision rimpelloos. "En in Wageningen startte op 1 januari het nieuwe systeem voor leerlingenvervoer. We konden zo kijken hoe dat werkte en dat liep ook perfect."

Meijer benadrukte dat er in de aanbesteding duidelijk stond wat de verwachtingen waren. Het vervoer was gedelegeerd en duidelijk zou moeten zijn wie de verantwoordelijkheid had. Wethouder Weijland erkende wel dat de gemeente er niet vanuit had mogen gaan dat Transvision en de vervoerders een duidelijk plan van aanpak hadden en er goed toezicht zou zijn. Voor het zomerreces geeft het college nog een laatste stand van zaken.

Meer berichten
Shopbox