Ederveense scholen mogen bouwen

De Ederveense basisscholen Julianaschool en de Calvijnschool krijgen al in 2020 nieuwbouw. Een nieuwbouw in fases tot en met het schooljaar 2023-2024 is daarmee van de baan. De Calvijnschool wil nog wel steeds een extra locatie in Lunteren.

Door Rick Praamstra

EDE/EDERVEEN - Vooral voor de Calvijnschool biedt het besluit uitkomst. De school op reformatorische grondslag geeft door ruimtegebrek al les in een voormalig restaurant en kantine van de tennisvereniging. Er zijn in totaal vijf zogenaamde dislocaties, lokalen op een andere plek dan het hoofdgebouw.

Raadslid Arnold Versteeg van de SGP noemde het tijdens de raadsvergadering van 8 maart een 'historisch dossier'. Zijn partij heeft zich sinds het begin van de nieuwe raadsperiode in 2014 ingezet voor de Ederveense scholen. "We zijn vol op het orgel gegaan met dit onderwerp."

In het originele plan zouden de Julianaschool en de Calvijnschool in fases een nieuw schoolgebouw krijgen in 2023. Maar daar was de SGP op tegen, zegt Versteeg een dag later aan de telefoon. "Gefaseerd bouwen geeft overlast; je geeft dan les op een bouwlocatie. De installatie voor het klimaat (gas en isolatie) moet allemaal in de eerste fase en voldoen aan de capaciteiten van het hele gebouw. Dat is niet zo logisch. Het is ook duurder, want de materiaalprijzen stijgen en bouwbedrijven rekenen ook meer als ze in fases werken."

In het nieuwe plan gaan de Julianaschool en de Calvijnschool samen onder éen dak. Gezamenlijk dragen ze zelf 110.000 euro bij. Daarnaast wordt er een extra bijdrage van tien procent van de bouwkosten gevraagd aan de scholen. De SGP vraagt zich af of dit volgens de wet is. Versteeg zegt dat het college garant zal staan voor die tien procent mocht het inderdaad onwettelijk zijn. Het is nog niet bekend wat de totale bouwkosten zijn.

Directeur Nico Postema van de Calvijnschool zegt 'heel erg blij' te zijn met de uitkomst. "Met het plan dat er lag, zouden we vijf jaar les geven in een bouwput." Ondanks het nieuwe gebouw, wil de onderwijsinstelling nog steeds een locatie in Lunteren. "De nieuwbouwlocatie is berekend op vierhonderdvijfenzestig leerlingen van de Calvijnschool. De verwachting is dat we op termijn groeien naar zevenhonderd leerlingen. Nu lukt het me nog om elk kind te kennen. Je moet oppassen dat je niet te groot wordt."

De Calvijnschool is nu nog in gesprek met de Scholen met de Bijbel om tot een consensus te komen voor een locatie in Lunteren. Postema hoopt op een oplossing en wil nog steeds na de zomer starten met de groepen 1 tot en met 4. "Wij zijn bereid om eventueel een jaartje later te starten in Lunteren. Zonder consensus zullen we op zoek moeten gaan naar een locatie in Ederveen. Maar wij hebben zowat alle leegstaande panden al geannexeerd, Ederveen zit tjokvol." De directeur sluit dan ook niet uit dat ook zonder een vruchtbare uitkomst de school op zoek gaat naar ruimte in Lunteren.

Meer berichten
Shopbox