Foto: Rick Praamstra

Brutale 'popjongens' heten Astrant

Politici belden verontrust op, kennissen reageerden teleurgesteld en enkele 'lijkenpikkers' reageerden verheugd. Toen Poppodium Ede vorige week dinsdag via sociale media verkondigde te stoppen, kwam er nogal wat los. Het bleek een ironisch bericht; het podium heeft enkel een nieuwe naam: Astrant.

Door Rick Praamstra

Ede - Astrant? Op de persbijeenkomst vorige week woensdag fronsten de aanwezigen hun wenkbrauw. Want wat betekent dit? Dat is nu net wat de gezichten van het poppodium voor ogen hadden. Xander van Soelen, Twan Spierings en Stephan Beumer willen prikkelen en de grens opzoeken, concreet bedoelen ze bijvoorbeeld dat ze op zondag en in de nacht evenementen willen organiseren. Astrant bekent brutaal, het woord werd gevonden via het Veluws Handwoordenboek dat via internet te raadplegen is.

"We wilden het publiek wakker schudden", vertelt Beumer over de ontstane verwarring na hun bericht te stoppen. "We zijn al jaren bezig met het poppodium en al jaren zeggen we 'even geduld'. De mensen werden echt op proef gesteld. Daarom hebben we besloten te stoppen met poppodium Ede en verder te gaan onder een nieuwe naam."

Het cultureel centrum aan de Kuiperplein geeft naast popmuziek ook ruimte voor onder andere fotografie en streetart. Van Soelen: "We zijn zo erg in de breedte gegaan. Het is slim of afstand te nemen van de naam poppodium en toe te werken aan iets nieuws. Astrant moet iets permanent worden en een plek worden waar je in het weekend heen wil gaan." Het podium heeft een vergunning om open te zijn van 12.00 uur tot 00.00 uur, maar heeft ontheffing om drie keer in de week tot 2.00 uur open te zijn.

Astrant is nodig toe aan een verbouwing; er ligt geen vloer, er is geen plafond en er is zelfs geen podium in de grote zaal. Dat heeft te maken met tegenslagen. Zo bleek het geluid niet binnen de wettelijke normen, al zegt de organisatie dat ze zelden klachten van omwonenden ontvangen. Momenteel is er een haalbaarheidsonderzoek gaande die bekijkt welke opties er zijn om wel binnen de gemeentegrenzen een volledig functionerende poppodium te realiseren. Het team hoopt gewoon aan de Kuiperplein te blijven. Dan is een forse verbouwing nodig. Het onderzoek zou medio april klaar moeten zijn.

Van Soelen erkent dat de moeizame ontwikkelingen frustrerend zijn, maar dat ze als team nimmer de moed opgaven en vertrouwen van de Edese jongeren voelen. "Als je ziet hoeveel mensen de afgelopen weken ons mailden of ze lid konden worden van de crew van het poppodium, dan zie je de potentie. Wij grijpen alle middelen aan om door te kunnen knallen. De frustratie zetten wij om in positiviteit."

Meer berichten
Shopbox