Foto: Rick Praamstra

Na drukke baan bij EO nu op CDA-lijst

Carola van Ruiswijk verliet enkele jaren terug de journalistiek voor meer tijd voor haar gezin en melkveebedrijf. De lokroep van het CDA kon ze echter niet negeren. Als agrariër, wonend aan de rand van Ede heeft ze veel hart voor de Edese buitengebieden.

Door Rick Praamstra

Ede - De jongste dochter van Carola van Ruiswijk, Reza van 3 jaar, komt nieuwsgierig om de hoek kijken als de interviewer haar woning binnenloopt. Ze wil direct haar speelgoed en de woonkamer laten zien. Ze heeft de nieuwsgierigheid en interesse in andere mensen duidelijk van haar moeder geërfd. Van Ruiswijk was tot 1 oktober 2014 journalist bij de EO, waar ze onder andere schreef voor het omroepblad Visie.

Het afscheid van Visie viel haar zwaar, maar haar vijf kinderen en in het bijzonder dochter Lenna die het Syndroom van Down heeft én het melkveebedrijf dat zij en haar man Jan runnen, vroegen teveel aandacht. "Ik zat met de afstand; ik moest regelmatig naar Hilversum. Ik stond vaak in de file, dat kostte tijd die ik niet had. Mijn dagelijkse leven was net een kaartenhuisconstructie: als iedereen in de pas liep, er geen koe of kind ziek was en mijn schoonmoeder kon oppassen ging het goed. Maar als één schakel er tussenuit viel, gaf dat meteen extra druk."

Meeschrijven

Ondanks de drukke bezigheden zei ze toch 'ja' toen het CDA Ede haar vroeg als kandidaat-raadslid. Als eerste klus schreef ze mee aan het verkiezingsprogramma. "Ik had er ook wel weer zin in om na drie jaar weer iets buiten de deur te doen. Ik neem het politiek werk ook mee naar huis; ik maak dingen mee in het gemeentehuis en daar leer ik van. Jan en ik houden van onze boerderij, maar we hebben een bredere blik. Ik vind het ook belangrijk de kinderen wat mee te geven over wat er speelt in de wereld."

Buitengebied

Van Ruiswijk en haar gezin wonen in het buitengebied van Ede. Veenendaal en het agrarisch gebied De Kraats zijn nabij, evenals Bennekom. Haar schoonmoeder ('ze is van onschatbare waarde voor ons') woont éen huis verder, haar zwager twee huizen verder. Haar melkveebedrijf levert melk voor de kaasproductie, om de hoek van haar woning staat een zelfbedieningswinkeltje met verse zuivel en met een melktap waar consumenten tegen betaling minimaal een halve liter melk uit kunnen tappen.

Mocht ze gekozen worden, dan zal de ondernemer zich veel inzetten voor Bennekom en het buitengebied. Ze meent dat Ede er trots op mag zijn. "Bennekom is een prachtig dorp, het buitengebied is een enorme lap grond met heel veel bedrijvigheid en niet alleen op agrarisch gebied. Het is ook uniek in zijn natuurwaarden. In de zomer is er veel recreatie en toerisme, het buitengebied is een economische factor binnen de gemeente. We moeten ervoor zorgen dat de verschillende elementen naast elkaar blijven bestaan en elkaar niet bijten. Het buitengebied moet werkbaar en leefbaar blijven en de gemeente zorg dragen dat er goed geanticipeerd wordt op veranderingen."

Meer berichten
Shopbox